Foto: Pixabay
Reklame

Agencija za lekove i medicinska sredstva saopštila je da je odobrila korišćenje Fajzerove vakcine za decu uzrasta od 12 do 15 godina.

„Potvrđeno je su se stekli svi zakonski uslovi – a pre svega da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost – i donet je zaključak da se ova vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12-15 godina u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju Agencije za lekove, piše Nova.rs.

Kako se navodi, nakon pozitivnog mišljenja od strane komisije za humane lekove, ALIMS je odobrio primenu vakcine Comirnaty protiv COVID-19, proizvođača Fajzer-BioNtek, za uzrast 12-15 godina starosti.

Dodaje se da će u narednim danima izmeniti i sastavni delovi dozvole – Sažetak karakteristika leka i Uputstvo za pacijenta, što će biti objavljeno i na internet stranici Agencije.

Zelić (ALIMS): Fajzer odobren za decu uz maksimalno poštovanje najviših standarda

Magistar farmacije Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izjavio je danas da je ALIMS odobrila vakcinu Fajzer-Biontek za decu od 12 do 15 godina, uz maksimalno poštovanje najviših standarda u regulatornoj praksi.

„Posmatrali smo podatke iz kliničkih ispitivanja drugih država obavljenih na ovoj populaciji, kada su se stekli svi uslovi, doneta je odluka na osnovu pozitivnog mišljenja Komisije za humane lekove koja je juče zasedala, a juče je i Agencija odobrila primenu vakcine na ovoj populaciji“, rekao je Zelić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Prema njegovim rečima, slede naredni koraci republičke stručne komisije, odgovarajućih tela i institucija, pre svega Instituta „Batut“, koji moraju da „urede sve oko primene vakcine i sve parametre koji se definišu“.

„Lično sam imao priliku da razgovaram sa roditeljima čija su deca ugrožena zbog raznih drugih pridruženih stanja. Ne smemo da im uskratimo tu mogućnost, kada postoji zaštita od kovida za mladje pacijente da im damo šansu“, kazao je Zelić.

Zelić je naveo da vakcina „Fajzer“ ima dovoljno, a ocenio je da gradjani koji se nisu vakcinisali to treba da učine.

„Radimo na tome da podignemo svest i razgovaramo sa svim onima koji imaju strahove, da ih razvejemo“, istakao je Zelić.

Govoreći o neželjenim reakcijama, on je naveo da je prijavljen 991 slučaj neželjenih reakcija posle vakcine, a devet ozbiljnijih, koje su prolazile u kratkom roku.

Izvor: N1, Beta