Grip je i dalje najveća pretnja to globalno zdravlje, a SZO strahuje od širenja ptičjeg soja. Naučnici ističu i da je influenca najverovatniji krivac za nove pandemije u budućnosti.

Međunarodna studija, koja će biti objavljena naredne nedelje, otkriva da 57 odsto epidemiologa i virusologa veruje da će neki soj pričjeg gripa uzrokovati narednu pandemiju.

Uverenje da je grip najveća pandemijska pretnja zasnovano je na dugoročnom istraživanju koje pokazuje da taj virus stalno evoluira i mutira, kaže Džon Salmanton-Garsija sa Univerziteta u Kelnu.

„Svake zime je sezona gripa. Mogli bismo da ih objasnimo kao male pandemije. One su manje ili više kontrolisane jer različiti sojevi koji ih izazivaju nisu dovoljno virulentni, ali to neće uvek biti tako“, objašnjava Salmanton-Garsija, prenosi RTS.

Detalji studije, koja uključuje doprinose 187 naučnika, biće predstavljeni na kongresu Evropskog društva kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti u Barseloni narednog vikenda.

Dvadesetjedan odsto naučnika istraživanja veruje da će uzrok nove pandemije takođe biti virus – nazvan „bolest Iks“ – koji još nije poznat nauci. Smatraju da će to biti još neotkriveni mikroorganizam koji će se iznenada pojaviti, kao Sars-Kov-2 – izazivač pandemije 2019. godine.

Neki naučnici, 15 odsto njih, smatra da Sars-Kov-2 i dalje predstavlja pretnju i da će neki njegov budući soj izazvati pandemiju.

Druge smrtonosne mikroorganizme, poput lasa, nipa, ebola i zika virusa, kao ozbiljne pretnje identifikovalo je tek jedan do dva odsto učesnika studije.

„Influenca je ostala najveća pretnja u smislu njenog pandemijskog potencijala u očima velike većine naučnika“, dodaje Salmanton-Garsija.

Prošle nedelje, SZO je upozorila na zabrinjavajuće širenje H5N1 soja influence koji je uzrokovao milione slučajeva ptičjeg gripa širom planete. Njegovo širenje počelo je 2020. godine i dovelo je do milionskih smrti ili ubijanja živine, ali i uginuća miliona divljih ptica.

Nedavno, virus se proširio i na sisare, uključujući stoku, a slučajevi su primećeni u 12 američkih država, zbog čega se strahuje od širenja na ljude. Što više vrsta sisara virus uspe da zarazi, to ima više šansi da evoluira u soj opasan po ljude.

Izvor: Danas

Reklame