foto: mondo.rs
Reklame

Do 13 časova na referendumu o izmenama Ustava u delu o pravosuđu izašlo je ukupno 12 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštila je Posmatračka misije Crte.

Poređenja radi, na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine do tada na glasanje izašlo 22,9 odsto birača.

Pravo glasa na referendumu ima ukupno 6.510.323 građana upisanih u birački spisak, a glasa se na 8.150 glasačkih mesta u Srbiji neračunajući glasačka mesta u inostranstvu i zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako Crta navodi, sva glasačka mesta su otvorena, ali se na skoro 15 odsto mesta kasnilo sa otvaranjem.

Međutim, na značajnom broju glasačkih mesta – skoro 30 odsto na otvaranju nisu bili prisutni svi članovi glasačkog odbora.

Prilikom otvaranja glasačkih mesta, 97 odsto njih bilo je opremljeno propisanim sredstvima za sprečavanje širenja koronovirusa.

Kako ističu u saopšrenju, posmatračka misije Crte ima raspoređene posmatrače na 300 glasačkih mesta određenih na osnovu slučajnog uzorka, reprezentativnog za Srbiju, bez glasača sa Kosova i Metohije. Posmatranje procesa glasanja na takvom uzorku omogući će Crti da izveštava o toku glasanja, poštovanju zakona i procedura, izlaznosti i rezultatima referenduma.

Crta će, prema njihovim tvrdnjama, uložiti dodatne napore da sakupi informacije o toku glasanja na glasačkim mestima u četiri opštine (Kuršumlija, Novi Pazar, Raška i Vranje) kojima je Republička izborna komisija, u noći pred početak glasanja, dodala glasače sa Kosova i Metohije, ali se ova glasačka mesta neće uzimati u obzir prilikom izveštavanja o izlaznosti i rezultatima.

Crta nema raspoređene posmatrače i ne prati proces glasanja na glasačkim mestima u inostranstvu kao i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Izvor: Danas