Foto: OPSD Dragan Radosavljević
Reklame

Bastionska transverzala nastala je kao rezultat višegodišnjih napora Omladinskog planinarsko smučarskog društva „Dragan Radosavljević“ da javnosti predstave i za buduća pokolenja sačuvaju zaječarske bastione.

Kroz volonterski rad i samostalnu izradu projekata zaječarski planinari uspeli su da prikupe sredstva i urede kružnu stazu koja pored zaječarskih utvrđenja povezuje i druge istorijske i prirodne znamenosti u jedinstvenu celinu.

Za obilazak svih kontrolnih tačaka, uz transverzalni dnevnik, dobija se priznanje i značka, kojom se potvrđuje obilazak ove staze.

Među najmlađim učesnicima koji su do sada prošli sve kontrolne tačke je i mala Sofija, kojoj je, nedavno uručeno prizanje sa značkom.

Kontrolne tačke, kao i celokupnu stazu dužu od 60 kilometara, nedavno su „overili“ i prvi biciklisti, koji su sačinili niz video materijala učinivši na taj način stazu dostupniju biciklistima iz celog regiona.

Minule nedelje jedno od utvrđenja posetila je i grupa turista predvođena Radmilom Katalinom – Keti, koja iz godine u godinu promoviše lepote Zaječara. O svojoj nedavnoj poseti „Izletnici“ su sačinili izveštaj koji možete pročitati OVDE.

Popularizacijom ove pešačko-biciklističke staze širi se svest o postojanju jedinstvenog blaga, koje se, nažalost, u popisu imovine Vojske Srbije još uvek vodi kao magacinski prostor, iako je reč o biseru srpske vojne arhitekture.

Da li će Bastioni uskoro dočekati da budu izuzeti sa popisa vojne imovine i prododati popisu kulturno istorijskih spomenika pod zaštitom države – ostaje da se vidi.