Foto: Zaječar Online
Reklame

Milan Stanković predsednik GrO SNS-a u Zaječaru, i pomoćnik gradonačelnika Zaječara, pravnosnažno je osuđen zbog nasilja u porodici, saznaje portal Glas Zaječara. Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, kazao je 6. jula 2019. godine za portal Zaječar Onlajn, da ukoliko se u bilo kom, konačnom, postupku zvaničnih državnih organa dokaže da je bilo ko od funkcionera SNS ili grada to učinio biće najoštrije sankcionisan. Umesto kazne, stigla je nagrada, Stanković je postavljen za pomoćnika.

 

Osnovni sud u Zaječaru je svojom presudom oglasio krivim Milana Stankovića, zbog krivičnog dela nasilje u porodici. Odlučujući po žalbi istu presudu potvrdio je svojom odlukom i Viši sud u Zaječaru, kao drugostepeni sud, te je time i odluka Osnovnog suda u Zaječaru postala pravnosnažna. Shodno tome Milan Stanković je pravnosnažno osuđen zbog nasilja u porodici.

Podsećamo, u ponedeljak 1. jula 2019. godine, policija je postupila po prijavi jedne ženske osobe za nasilje u porodici.

Tragom ove informacije pokušali smo tada da dođemo do opširnijeg saopšenja o počinjenom delu. Portparolka Policijske uprave u Zaječaru potvrdila nam je da su policijski službenici zaista intervenisali u slučaju porodičnog nasilja, ali da nije u mogućnosti da nam, zbog zaštite žrtve nasilja, otkrije identitet počinioca.

Nakon PU Zaječar, potražili smo informacije Biroa za saradnju sa medijima policije.

Usledio je odgovor portparola nalik onom koje smo prvobitno i dobili: bez navedenih inicijala i godina starosti počinioca.

Dan kasnije, tačnije 3. jula 2019. godine redakcija portala Glas Zaječara poslala je upit OJT-u u Zaječaru, iz koga nam je stigao sledeći odgovor:

„Javnom tužiocu dostavljena je naredba Policijske uprave u Zaječaru od 01.07.2019. godine kojom je prema M.S, rođenom 1969. godine, izrečena hitna mera privremenog udaljenja mogućeg učinioca iz stana i privremena zabrana mogućeg učinioca da kontaktira žrtvu nasilja M.S, rođenu 1976. godine i prilazi joj u trajanju od 48 časova“

U saopštenju se još kaže da je nakon razmatranja dostavljene naredbe, priloga koji su dostavljeni uz istu i procene rizika u konkretnom slučaju, Osnovnom sudu u Zaječaru, sudiji za prethodni postupak, shodno Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, podnet je predlog za produženje izrečene hitne mere za još 30 dana.

U prethodnim saopštenjima Policijske uprave Zaječar o slučajevima nasilja u porodici inicijali i starost počinioca dela nisu bili strogo čuvana tajna, te nas je ovo još više zainteresovalo da istražimo o kome je reč.

Sa molbom za izjavu obratili smo se tada Milanu Stankoviću, predsedniku Gradskog odbora SNS u Zaječaru. Gospodin Stanković nas je zamolio da ga kontaktiramo za par minuta, nakon čega više nije odgovarao na naše pozive.

Predsednik Skupštine grada Zaječara, Stefan Zankov takođe tada nije želeo da da svoj komentar o navodima o počinjenom delu i eventualnoj umešanosti funkcionera Srpske napredne stranke.

Obratili smo se i Srpskoj naprednoj stranci i u Beogradu i Zaječaru, ali odgovor nismo dobili.

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Darko Glišić, takođe nije odgovarao na naše pozive, kao i na SMS poruku sledeće sadržine:

Tadašnja šefica Informativne službe SNS-a Vladanka Malović, koja je javno dala podršku Ivani Vučićević i Barbari Životić, novim žrtvama prostačina i bitangi iz Đilasovog saveza, kako je pisao Informer 11. decembra 2018. godine, zamolila nas je da pitanje uputimo SMS porukom, nakon čega nije odgovarala na naše pozive.

Povodom navoda da je funkcioner Srpske napredne stranke počinio nasilje u porodici sa molbom za komentar obratili smo se i gradonačelniku Zaječara, Bošku Ničiću, ali je on prekinuo vezu uz obrazloženje da ne želi da razgovara sa nama.

Redakcija portala Zaječar Onlajn 6. jula 2019. godine pitala je gradonačelnika Zaječara Boška Ničića da se obrati zvaničnim saopštenjem u kome bi odgovorio na sledeća pitanja:

  1. Da li on kao gradonačelnik Zaječara osuđuje ovakav vid napada?
  2. Da li bi kao moralni čin, do okončanja postupka, pomenuto lice iz redova zaječarskih naprednjaka trebalo da podnese ostavku na funkciju koju obavlja?
  3. Da li je pomenuto lice s obzirom na okolnosti podobno da obavlja funkciju predsednika Upravnog odbora u Centru za socijalni rad u Zaječaru, funkciju zamenika gradonačelnika za omladinu i sport i funkciju prvog čoveka zaječarskih naprednjaka?

Umesto odgovora na postavljena pitanja, usledilo je saopštenje gradonačelnika Zaječara Boška Ničića.

“Apsolutno ne znam o čemu pričate niti sam od bilo kog organa dobio zvanično obaveštenju o ovome što ste me pitali.

Svako će, bez obzira na funkciju, ukoliko zvanični organi potvrde da je neko zaista izvrš
io ovo delo, snositi posledice i odgovornost.

Ljudima se ne sudi i ne stavljaju ih na “stub srama” na osnovu glasina, insinuacija i ulicnih tračeva. U ovoj zemlji postoje institucije pravosuđa koje su dužne da rade svoj posao i kada ga završe, ukoliko se dokaže da je bilo ko učinio nešto što je nedostojno njegove funkcije, isti će odgovarati.

Javnost, a tu, po meni, spadate i Vi koji imate portale, mora naučiti da ne sude novinari već sudije nakon policijske i tužilacke istrage i da je svako nevin dok se ne dokaže krivica.

Dakle, da rezimiramo, nigde u saopštenjima policijske uprave i tužilastva nisam video da se, kao što Vi tvrdite, spominje nikakav funkcioner SNS ili grada Zaječara.

Srpska napredna stranka i ja lično uvek smo osuđivali svaki vid nasilja, a posebno nad ženama. Taj stav i politika se nisu promenili.

Ukoliko se u bilo kom, konačnom, postupku zvaničnih državnih organa dokaže da je bilo ko od funkcionera SNS ili grada to učinio biće najoštrije sankcionisan.

Do tada bi u najmanju ruku bilo pristojno da ljudima, čarsijskim pričama i nagađanjima, ne zagorčavamo život samo zato što nam se ne sviđa njihov politički stav ili oni lično.

Nekakav linč, prema gradskim funkcionerima SNS i samog grada, koji je ovih dana evidentan jeste proizvod isfrustriranosti nejakih opozicionih stranaka i njihovih medijskih mentora, a ne proizvod dokazanih stvarnih događaja. Gotovo sam siguran da će, nakon okončanja čitave ove “hajke” na navodne nasilnike iz SNS-a, ovi ljudi, koji su meta prozivki, smoći snage da zadovoljenje zbog urušavanja ugleda potraže pred pravosudnim organima.

I na kraju da jos jednom podvučem da se SNS i rukovodstvo grada GNUŠA svakog DOKAZANOG nasilja, a posebno nad ženama!”, naveo je u saopštenju Boško Ničić.

Podsećamo, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, Na osnovu člana 58. stav 2. i člana 66. stav 4. Zakona o lokalnoj samoupravi, 22. juna 2021. godine doneo je rešenje o postavljenju pomoćnika gradonačelnika grada Zaječara, Milana Stankovića.

Postavljenjem Stankovića, Ničić je pogazio sve ono što je kazao 6. jula 2019. godine i uradio sve suprotno od onog što je naveo da u slučaju nasilja u porodici, radi stranka kojoj pripada. Umesto da bude smenjen, Stanković je nagrađen.