Foto: Glas Zaječara / Pixabay - Geralt

U saopštenju Biroa za saradnju sa medijima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije navodi se da su službenici Policijske uprave Zaječar postupali juče „po prijavi jedne ženske osobe“. U saopštenju nisu navedeni inicijali nasilnika, iako je to bila praksa u gotovo svim saopštenjima koja su do sada upućena od strane Policijske uprave Zaječar o nasilju u porodici.

Portal Zaječar Online preneo je danas vest o intervenciji policije povodom slučaja nasilja u porodici uz navod da je, prema nezvaničnim saznanjima, počinilac ovog dela izvesni visoki funkcioner Srpske napredne stranke.

Tragom ove informacije pokušali smo da dođemo do opširnijeg saopšenja o počinjeno delu. Portparolka Policijske uprave u Zaječaru potvrdila nam je da su policijski službenici  zaista intervenisali u slučaju porodičnog nasilja, ali da nije u mogućnosti da nam, zbog zaštite žrtve nasilja, otkrije identitet počinioca.

Nakon PU Zaječar, potražili smo informacije Biroa za saradnju sa medijima policije.

Usledio je odgovor portparola  veoma nalik onom koje smo prvobitno i dobili: bez navedenih inicijala i godina starosti počinioca.

U prethodnim saopštenjima Policijske uprve Zaječar o slučajevima nasilja u porodici inicijali i starost počinioca dela nisu bili strogo čuvana tajna što se može videti iz sledećih primera:

Nasilje u porodici – Bor

 

Nasilje u porodici Negotin

Povodom navoda da je funkcioner Srpske napredne stranke počinio nasilje u porodici sa molbom za komentar obratili smo se i gradonačelniku Zaječara, Bošku Ničiću, ali je on prekinuo vezu uz obrazloženje da ne želi da razgovara sa nama.

Sa molbom za izjavu obratili smo se i Milanu Stankoviću, predsedniku Gradskog odbora SNS u Zaječaru. Gospodin Stanković nas je zamolio da ga kontaktiramo za par minuta,  nakon čega više nije odgovarao na naše pozive.

Aktivistkinje Srpske napedne stranke aktivne u borbi protiv nasilja nad ženama

Predsednik Skupštine grada Zaječara, Stefan Zankov takođe nije želeo da da svoj komentar o navodima o počinjenom delu i eventualnoj umešanosti funkcionera Srpske napredne stranke.

Obratili smo se i Srpskoj naprednoj stranci i u Beogradu i Zaječaru, ali odgovor nismo dobili.

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Darko Glišić, takođe nije odgovarao na naše pozive, kao i na SMS poruku sledeće sadržine:

Šefica Informativne službe SNS-a Vladanka Malović, koja je javno dala podršku Ivani Vučićević i Barbari Životić, novim žrtvama prostačina i bitangi iz Đilasovog saveza, kako je pisao Informer 11. decembra, zamolila nas je da pitanje uputimo SMS porukom, nakon čega nije odgovarala na naše pozive.

Očekujemo da će ova (ne)namerna zbrka nastala oko inicijala nasilnika sutra biti rešeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru, a portal Glas Zaječara sve informacije do kojih dođe podeliće sa vama.