Foto: Glas Zaječara Mirijana Aleksić, sestra Stanike Gligorijević

Pre devet meseci na naplatnoj rampi kod Doljevca odigrala se teška saobraćajna nesreća u kojoj je život izgubila Stanika Gligorijević. Porodica još traga za odgovorom šta se tog dana zaista dogodilo i ko je upravljao vozilom koje je prouzrokovalo saobraćajnu nesreću.

Foto: Glas Zaječara selo Debelica

Ni devet meseci nakon teške saobraćajne nesreće koja se odigrala na naplatnoj rampi kod Doljevca pravda nije zadovoljena, smatra Mirjana Aleksić, sestra Stanike Gligorijević.

Životi ove skromne porodice iz Debelice promenili su se u svega nekoliko sekundi:

Foito: Glas Zaječara Mirijana Aleksić sestra Stanike Gligorijević

Mi smo krenuli na sahranu kod strica. Bili smo u kolima ja, moj suprug i moja sestra.  Krenuli smo našim kolima, opel astrom. Kad smo stigli na naplatnu rampu moj suprug je rekao: Da li imaš nešto sitno? Ja sam mu dala 200 dinara, toga se sećam i više ničega.“kazala je Mirjana Aleksić u intervjuu za portal Glas Zaječara.

Iako se u otpusnoj listi koju je Mirjana dobila u Nišu navodi da je izlečena, ona i dan danas oseća posledice teških povreda koje je zadobila prilikom saobraćajne nesreće:

„Kada sam došla kući i kada su me pustili iz Niša, u otpusnoj listi je stojalo da sam ja izlečena, međutim ja sam u veoma teškom stanju bila. Imala sam velike povrede, obostrani prelom rebara, na jednoj strani bilo mi je polomljeno osam a na drugoj pet. Plućna maramica na levoj strani sa unutrašnje strane je bila pocepana, četvrti pršljen mi je pukao i grudni koš mi je bio pomeren.“

Srđan Aleksić, njen suprug, takođe je zadobio povrede. Od siline udarca, kako navodi Mirjana, ispale su mu patike, i on je bos stigao u bolnicu u kojoj je ona nakon udesa bila smeštena. Nakon pregleda on je otpušten na kućno lečenje.

„Kada je otišao u SUP tamo njegov brat ga je čekao da ga obuje, otišao je bos sa nekim zelenim nanogicama koje su mu dali u bolnici. Otišao je tamo, Željko njegov brat od tetke ga je obuo. Tamo je davao izjavu. Dok je davao izjavu na stolici su sedele neke dve policajke, gledale su ga popreko. Nije razumeo zašto, jer on nije ubica. Kada je on prvo otišao u sanitet, pa ja, posle dvadeset minuta, bila sam uključena na aparate, odjednom je neko ušao u sanitet, pa je izašao, i samo je telefonirao. Onda je on pitao doktorku: Ko je ovo? A ona je odgovorila pa to je taj dečko što vas je navodno udario.“ – izjavila je Mirjana Aleksić

Mirjana ne veruje da je za volanom bio vozač Zorana Babića, a njena sumnja zasnovana je na činjenici da nije bio povređen, ali ni prekriven prašinom koja se oslobađa u momentu kada se otvore vazdušni jastuci.

„Ja sumnjam da on nije vozio. Kod nas su se jastuci otvorili, mi smo bili  prašnjavi, ima slike od auta, sve unutra šta je bilo. On je direktno udario u moju sestru, ona je odmah bila mrtva, a šoferu da ne bude ništa? Bar bi po njemu bio prah.

U našim kolima na prednjim sedištima smo bili moj suprug, ja i pozadi moja sestra. Ta strana je udarena, on kako je udario, on je udario pozadi u naš auto. Ona je na licu mesta preminula. A po njihovoj priči Babić koji je sedeo pozadi je povređen, a vozaču nije ništa. Znači baš ništa, ni na telu, nigde. To je nemoguće. “ – navodi Mirjana Aleksić 

Ona sumnja da je za volanom vozila koje je izazvalo saobraćajnu nesreću bio niko drugi do Zoran Babić i nije uverena da su snimci koji su objavljeni u javnosti verodostojni. Zahteva da se konačno objave snimci sa kamere

„Zoran Babić je zvao kod mog zeta, da izjavi saučešće. On im je rekao: Što ih ubi? A on je odgovorio: Nisam ja, to je moj saradnik. A sad se pojavljuje njegov vozač. Između vozača i saradnika velika je razlika. 

Na sudu  mi tražimo da se vidi snimak sa kamere. Kamera je merodavna. Ali, ne ona nameštena kamera. Mislim da je snimak nameštan. Sve ovo po novinama, sve je to namešteno. Što ne daju originalni snimak? „ – dodala je Mirjana Aleksić

Vest o saobraćajnoj nesreći preneo je veliki broj medija, kako neposredno nakon nesreće, tako i u mesecima nakon nje. Pojedine objave u medijima smetaju Mirjani jer, kako navodi, nisu istinite:

„Ima stvari koje mi smeta a koje su izašle u novinama. Na primer nas je novinarka pitala da li nam je plaćena odšteta za kola, nama je osiguranje platilo odštetu. Moj suprug je rekao da je to malo i da je auto bio očuvan i da bi ga mi sigurno vozili još deset godina. Auto je bio 2008. ili 2009. godište. A u novinama je napisano kako smo mi rekli da smo dobili pare od auta ali da smo sve dali za moje lečenje. Mi to ništa nismo rekli. To nije istina.“

Imajući u vidu činjenicu da je Mirjana četiri puta podnosila zahtev za rehabilitaciju u banjskom lečilštu i da je sva četiri puta odbijena, kao i samu težinu povreda, porodica je bila prinuđena da samostalno snosi značajne troškove lečenja. Za pomoć se obratila i predsedniku opštine Knjaževac, ali pomoć nije dobila.

Bila sam kod našeg predsednika za pomoć, u Knjaževcu, ali on je rekao da nije doktor da mi da pomoć. To je rekao Milan Đokić.

Ja sam napisala zahtev za pomoć, ali se taj zahtev nigde ne nalazi. Pocepan je sigurno i bačen u korpu, to je moje mišljenje.“ – kazala je Mirjana Aleksić

Foto: Glas Zaječara put ka selu Debelica

Uprkos svemu Mirjana i dalje veruje u pravdu i veruje da će pravda pobediti. Ipak, smatra da nikakvog pomaka ne bi bilo da sa Selenom Ristić Vitomirović nije otišla u Beograd.

„Da nismo išli u Beograd, sve bi to još trajalo tako. Ne bi bio pokrenut postupak. Kad smo otišli u Beograd odmah se i predsednik odazvao, novinarke neke, i sve je odatle počelo.

Sve je počelo kada nas je  Selena Ristić Vitomirović kontaktirala, i kada smo tamo održali konferenciju za štampu.  Bilo je puno novinara. Posle toga je tek došao predsednik.“ – kazala je Mirjana Aleksić

Smrt Stanike, kao i sama saobraćajna nesreća ostavili su neizbrisivi trag i naneli težak udarac porodici. Porodici je potrebana pomoć, i podrška svih ljudi, kako bi pravda pobedila.

„Molim sve da se bore za nas, da budu uz nas, da pravda pobedi.Mom zetu je potrebna pomoć, sam je. Deca su kući, nigde ne rade, namju mašine za poljoprivredu. Sve rade, deca su vredna, sve rade. Jedino im je naš predsednik ponudio da im dovede neku kravu. On je rekao šta će meni krava, ja imak krave, bolje mi dajte muzilicu. Oni su obećali to. To je sve nekad moja setra radila.“zaključila je Mirjana ALeksić

Podsećamo, 21. februara nakon protesta 1 od 5 miliona u Knjaževcu, predsednik Pokreta slobodnih građana, Sergej Trifunović posetio je porodicu Stanike Gligorijević.

 

Reklame