Foto: Insajder.net

Porodica Stanike Gligorijević, koja je pre osam meseci stradala u udesu na naplatnoj rampi Doljevac, a u kojem je učestvovalo vozilo direktora Koridora Srbije i funkcionera Srpske napredne stranke Zorana Babića, traži da se hitno objavi snimak nesreće. Kako navode na konferenciji koja je održana u prostorijama Pokreta slobodnih građana, postupak u ovom slučaju „tapka u mestu” jer se čekaju snimci od Puteva Srbije koji nikako da stignu, piše Insajder.

Osam meseci od nesreće u Doljevcima, u prostorijama Pokreta slobodnih građana, održana je konferencija za novinare porodice stradale Stanike Gligorijević i članova ovog Pokreta. Konferenciji su prisustvovali i njeni sinovi.

Mirjana Aleksić, sestra pokojne Gligorijević, koja je u istom udesu teško povređena, tvrdi da joj država nije pomogla u lečenju i da je sa teškim povredama zbrinuta u Nišu dok je, s druge strane, povređeni funkcioner Zoran Babić hitno prebačen na VMA.

Ona je ponovila zahtev porodice da se hitno objave snimci, jer kako kaže, oni sumnjaju u zvaničnu verziju po kojoj direktor Koridora nije vozio automobil.

O nesreći je govorio i Mirjanin suprug Srđan Aleksić koji je opisao šta se dešavalo tog dana kada je svoju suprugu i njenu sestru Staniku vozio ka Vladičinom Hanu.

On je ispričao da im se na naplatnoj rampi auto približavao neverovatnom brzinom, da nisu mogli nigde da se sklone i da njemu kao vozaču nije bilo logično da je čovek, koji se posle nesreće tu šetao bez ikakvih povreda, bio vozač.

Podsetimo, krajem januara ove godine u ranim jutarnjim časovima dogodila se nesreća na naplatnoj rampi u Doljevcu, kada je, kako se sumnja, vozač automobila „škode superb“ S.D, u kojoj se nalazio tadašnji direktor Koridora Srbije Zoran Babić, pri velikoj brzini naleteo na „opel“. Tom prilikom stradala je Stanika Gligorijević, dok je još pet osoba povređeno, a među njima i sam Babić.

MUP je zvanično saopštenje dao tek vše od 24 sata nakon nesreće kada su saopštili da je do nesreće došlo tako što se vozilo u kojem je bio Babić nije zaustavilo kod naplatne rampe, već je udarilo u vozilo koje je stajalo u redu za čekanje na naplatnoj stanici.

Isti dan Zoran Babić je dao saopštenje da podnosi neopozivu ostavku na mesto direktora Koridora Srbije jer je, kako je tada naveo, „za njega kao čoveka sasvim dovoljno to što je izgubljen ljudski život da više ne obavlja funkciju na kojoj je zatečen u momentu teške nesreće”.

Da bi ta ostavka bila validna, potrebno je da je prihvati Vlada Srbije, koja je Babića i imenovala na mesto direktora.

Ipak, kako otkrivaju novinari Insajdera, više od šest meseci kasnije njegovo ime, kao v.d. direktora Koridora Srbije, i dalje se navodi na sajtu ovog preduzeća koje sprovodi neke od najznačajnijih državnih projekata, a njegov potpis se nalazi na zvaničnom dokumentu koji je donet gotovo dva meseca nakon što je javno saopštio da podnosi neopozivu ostavku.

Takođe, Zoran Babić je u Agenciji za privredne registre i dalje naveden kao zastupnik Koridora.

Dan nakon nesreće u februaru, uhapšen je vozač škode S.D za koga je javnost naknadno saznala da je zaposlen kao vozač u Koridorima Srbije.

Njemu nadležni nisu odredili pritvor jer je Sud ocenio da je imajući u vidu da je čitav dan nakon nesreće bio na slobodi isključen osnov o uticanju na svedoke jer je na njih već mogao da utiče.

Naknadno je Insajder otkrio da se vozač sumnjiči za blaži oblik teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja, iako je u samoj nesreći poginula jedna osoba, a u krivičnoj prijavi piše da je do nesreće došlo usled „neprilagođene brzine, u usloviam vlažnog kolovoza i guste magle”. Takođe se navodi i da materijalna šteta nastala u udesu iznosi oko 180.000 dinara.

Snimci tajni za porodicu i javnost, ali ne i za predsednika

Tri nedelje nakon nesreće na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je učestvovalo vozilo u kome se nalazio direktor Koridora Srbije Zoran Babić, Blic je pod naslovom „ekskluzivno“ objavio snimke nadzornih kamera sa benzinske stanice i naplatne rampe, neposredno pre i posle udesa.

Na snimcima za koje portal ne navodi odakle potiču i za čiju autentičnost nije stigla zvanična potvrda, vidi se da direktor Koridora Srbije nije vozio automobil.

O snimcima je nedavno govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Glas Amerike kada je naveo da će „učiniti sve što je u njegovoj moći“ da mediji dobiju snimak nadzornih kamera sa naplatne rampe kod Doljevca.

Novinarka Glasa Amerike je tada konstatovala da javnost i dalje nije vdela snimak nesreće, te da zbog toga postoji sumnja u to ko je vozio automobil i da li je to bio Zoran Babić, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovorio da je on video snimak i da je on „užasan”.

„Snimak je užasan, a pošto vidim da izražavate sumnju, ja ću da zamolim nadležne države organe kao predsednik Republike da vam pokaže to. Da vidite kakvim ste se lažima služili svih prethodnih meseci”, rekao je Vučić koji je nakon nesreće na naplatnoj rampi izjavio da je on lično video snimak, i da Zoran Babić nije kriv.

Ko je tačno kriv za saobraćajnu nesreću u Doljevcima nije poznato jer nadležno tužilaštvo u Nišu još prikuplja sva potrebna obaveštenja.

Izvor: Beta, Insajder

Reklame