Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da najnoviji podaci Eurostata, koji su danas objavljeni, potvrdjuju da je ekonomska politika države ispravna, jer Srbija ima najmanji pad BDP-a u Evropi u trećem kvartalu ove godine.

„Pad BDP-a Srbije u trećem kvartalu u odnosu na prošlu godinu iznosi 1,3 odsto, i to je odličan rezultat, pogotovo imajući u vidu da je pad u evrozoni 4,4 odsto, kao i da su pojedinačno sve druge zemlje u Evropi imale mnogo veći pad. To zvanično potvrdjuje Evropski zavod za statistiku u svom današnjem izveštaju“, kazao je Mali, saopštilo je Ministarstvo.

On je ocenio da je rezultat Srbije odličan i da pokazuje koliko je domaća privreda postala otporna i uspeva da odoleva ekonomskim posledicama krize, zbog čega je pored povećanja penzija i minimalne zarade od 1. januara, planirano i povećanje plata u javnom sektoru.

„Nacrt Zakona o budžetu za 2021. godinu biće na sednici Vlade Srbije do kraja sledeće nedelje“, kazao je ministar.

Kako je dodao, pored povećanja penzija i minimalne zarade, u budžetu će se naći i veće plate za sve zaposlene u javnom sektoru i to od 1. januara 2021. godine.

„Za zdravstvene radnike to će biti povećanje od pet odsto, a za ostale zaposlene u javnom sektoru najpre povećanje od 3,5 odsto, a zatim od 1. aprila i njihove zarade ukupno će biti veće za pet odsto“, rekao je Mali.

Dodao je i da će medicinski radnici do kraja sledeće nedelje dobiti i jednokratnu pomoć od 10.000 dinara, za šta je izdvojeno oko 12 miliona evra.

„Pritom, naše javne finansije su i dalje stabilne i nećemo ugroziti makroekonomsku stabilnost“, naveo je Mali.

Podsetio je i na paket ekonomskih mera koji je sproveden, a koji je pomogao da se očuva srpska privreda, za šta je tokom ove godine izdvojeno ukupno oko 690 milijardi dinara, odnosno 12,5 procenata BDP-a.

Ponovio je i da Vlada ostaje posvećena projektu „Srbija 2025“, koji treba da dovede do toga da za pet godina prosečna plata bude oko 900, a prosečna penzija veća od 430 evra.

Izvor: Danas