Reklame

Epidemiolog Predrag Kon opet je sa svog Fejsbuk naloga upozorio građane da uoči vikenda da ostanu kod kuće jer počinju da se registruju oboleli koji su se zarazili prošlog vikenda.

„Počinju da se registruju oboleli koji su se zarazili od petka i subote veče (prošli vikend). Ne planirajte povećan rizik od zaražavanja za vikend koji dolazi. Izbegavajte masovne skupove, posebno zabave uz glasnu muziku i pevanje. Čuvajte zdravlje! Zabranite sami sebi rizične kontakte! Potrebni ste svima, a posebno svojim najbližim… i važni ste. Nema šale sa kovidom“, napisao je Kon.

On je pozvao građane da ostanu kod kuće.

„Kada izlazite nosite masku, posebno u zatvorenom prostoru“, napisao je Kon.

On je takođe za TV Pink izjavio je danas da je u Beogradu kritična situacija sa brojem zaraženih koronavirusom i da mora da se spreči dalje prenošenje kako bi se sačuvao zdravstveni sistem.

Kon je rekao i da se broj zaraženih korona virusom u Beogradu smanjuje u ukupnoj strukturi zaraženih, „što znači da se zaraza preliva“.

On je na pitanje da li se razmatra zatvaranje zemlje, što je korak na koji su se odlučile mnoge evropske zemlje u ovom trenutku, rekao da je moguća „određena vrsta zatvaranja, da su određene stvari zabranjene“, ali da će eventualno ograničenje kretanja biti definisano na neki drugi način a ne onako kako je bilo na početku epidemije, kada je bio uveden policijski čas.

Kon je rekao i da je trenutno veliko prisustvo respatornih infekcija, posebno kod dece.

Prema njegovim rečima, dosadašnja iskustva su potvrdila da je Kovid-19 „sistemska bolest“, odnosno da ne napada samo pluća.

Podsetimo, juče je u Srbiji zabeležen najveći broj novozaraženih u 24 časa – 2.412.

Izvor: N1, Beta, Insajder