Foto: .ekapija.com

Gradska uprava Zaječar izdala je rešenje za lokacijske uslove firmi Nelo Doo Dobanovci za izgradnju minihidrocentrale „Trnavac“, kaže se u saopštenju pokreta Dosta je bilo u Zaječaru.

Prema rečima ljudi iz pokreta Dosta je bilo u Zaječaru Investitori koji su izgradili male hidroelektrane i za njih od Ministarstva energetike dobili status povlašćenog proizvođača električne energije, profitiraju tako što im država otkupljuje struju koju proizvedu, po unapred određenim, višim cenama. Novac kojim država vrši otkup dolazi od građana Srbije, kojima su zbog toga posebnom naknadom uvećani računi za struju.

„U aprilu 2018 godine izrađen je projekat male hidrocentrale „Trnavac“ na Timoku (lokacija je dodeljena po drugom pozivu još 2014) ,a kao investitor projekta pojavljuje se Nelo energy DOO Dobanovci sa vlasništvom nad 11 hektara šume u Gradskovu.
Poznato je da je unosan biznis malih hidrocentrala rezervisan za najmoćnije ljude iz vlasti ili njima bliske osobe. Lokalna vlast ,snishodljiva i podmitljiva, učiniće sve da udovolji zahtevima moćnika u kompanijama sa prikrivenim vlasništvom kako bi oni nastavili da nesmetano profitiraju na uštrb naših građana i uz nenadoknadivu štetu koju nanose životnoj sredini“.stoji u saopštenju pokreta Dosta je bilo u Zaječaru.

Dosta je bilo protivi se izgradnji minihidrocentrala na rekama Srbije koje sprovodi mafija bliska Srpskoj naprednoj stranci jer je to pod njihovim patronatom poduhvat trajne degradacije životne sredine i uslova života ljudi, zarad ličnog interesa i profita pojedinaca bliskih vlasti, kaže se na kraju saopštenja ovog pokreta.