foto: Glas Zaječara - ulica Pavla Ilića
Reklame

Asfaltirana ulica Pavla Ilića. Za vikend popločavanje trotoara. Mesta za sadnice drveća ima, ali će mimoilaženje na trotoarima, pogotovu majkama sa kolicima za bebe biti malo teže.

Ovih dana zavrseno je asfaltiranje ulice Pavla Ilića u Zaječaru. Za vikend se očekuje postavljanje behaton ploča na trotoarima, a ostavljena su i mesta za novo drveće.

Foto Glas Zaječara ulica Pavla Ilića

U ovoj ulici biće posađene 102 sadnice. Prema raniji navama sadnice će biti visoke 3 i po metra, imaće loptastu krošnju, i treba napomenuti da ta ulica do sada nije imala drvored.

 

Ono što je možda moglo da bude bolje je širina trotara, jer na mestima gde je ostavljeno mesto za novo drveće gotovo je nemoguće mimoići se, a najveći problem imaće majke sa kolicima za bebe.

Primera radi, u ulici Timočke Bune, prema rečima gradonačelnika Zaječara nije zasađeno drveće baš zbog širine trotoara, što u ulici Pavla Ilića očigledno nije bio problem.

print screen

Drvoredi u gradu su od ogromnog značaja, bezbednost pešaka i vozača takođe. Važno je sve i ne bi trebalo da se jedna stvar radi nauštrb drugoj.

Rešenje problema je u tome da bi svako trebalo da radi svoj posao, Da se urbanisti i arhitekte bave širinom ulica i trotoara, ekolozi drvećem i zelenilom, pa kad se struka složi, gradski čelnici samo treba da aminuju i da obezbede izvor finansiranja.

Ovako se stiče utisak da i u gradu, ali i u državi jedan čovek odlučuje o svemu, što da je dobro, bila bi praksa i u razvijenim zemljama, a nije.

Zaključak je, što se ulica tiče, da mesta mora da ima za sve, i za pešake i za zelenilo i za saobraćaj. Tamo gde nema mesta za dvosmerni saobraćaj moguće je napraviti jednosmernu ulicu, na primer, ali, kao što rekosmo: svako treba da radi svoj posao, pa se ni mi nećemo baviti urbanizmom, već izveštavanjem i možda ćemo već u nekom od narednih tekstova prenositi stavove struke, ma o kojoj oblasti da je reč.