Premijerka Ana Brnabić rekla je danas da, ukoliko se nastave tri dana sa ovakvim brojevima, će svi naši kapaciteti biti popunjeni. Uprkos dramatičnim projekcijama Zaječarci nemaju zvaničnu informaciju o broju  lica na inficiranih lica na teritoriji grada. Spekuliše se o broju i identitetu lica koja boluju od ovog opakog virusa koji je paralisao Evropu i svet.

 

U Republici Srbiji je do 15 časova 3. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.476 potvrđenih slučajeva COVID 19. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 748 osoba od kojih je 305 pozitivno.

Na konferenciji za medije koja je održana u Boru iznet je podatak da su na dan 3. aprila, na teritoriji grada Bora registrovana su još dva slučaja virusa korona, dok je na teritoriji grada Bora  610 lica u samoizolaciji i ima ukupno 4 inficiranih osoba.

I u Kladovu su zabeleženi novi slučajevi – obolele su još dve osobe, dok je osamdesetogodišnji Velesničanin preminuo usled komplikacija izazvanih ovim opakim virusom. U Nišu je trenutno hospitalizovano još šest Kladovljana koji čekaju rezultate testiranja na korona virus, prenele su Novosti.

Kancelarije za IT i eUpravu na području Borskog i Zaječarskog okruga objavile su 29. marta podatak da su prvi slučajevi korone zabeleženi i u Knjaževcu, a reč je o četiri lica.

Kancelarija za IT i eUpravu otvorila je podatke i učinila dostupnim statistiku o broju zaraženih virusom COVID-19 na teritoriji Republike Srbije na novom portalu covid19.data.gov.rs. Ovaj portal od 29. marta nije ažurirao podatke zaraženih, ali se danas pojavio broj građana u samoizolaciji. U Timočkoj Krajini u samoizolaciji nalazi se na dan 3. april 2.311 građana.

Ipak, iako je Dr Predrag Kon, govoreći o projekcijama i trendovima vezanim za broj inficiranih i obolelih licima izjavio da osam mrtvih i 305 pozitivnih na korona virus u Srbiji od juče do danas jasno govore da na grafikonu korona virusa počinje „strm uspon“ sa eventualnim povremenim predahom, i da je na svakom pojedincu da shvati ozbiljnost situacije javnost u Zaječaru i dalje je, usled zvaničnih informacija prinuđena da spekuliše o stvarnom stanju stvari u našem gradu kada je u pitanju epidemija korona virusa.

Miljko Stojanović, novinar portala „Glas Zaječara, foto: Printscreen / privatna arhiva

„Redakcija portala Glas Zaječar danima pokušava da dođe do informacije o broju inficiranih COVID-19 u Zaječaru i Timočkoj krajini, ali niko od nadležnih ne želi da saopšti. Kontaktirali smo direktorku ZZJZ Timok, ali nam je više puta između ostalog i danas rekla da ona ne sme i ne može da nam da takve informacije i da pozovemo Batut. U četvrtak smo pitali Milana Stankovića da nam potvrdi saznanja o broju inficiranih posto je član Štaba za vanredne situacije, ali ni on nije znao ili nije hteo da da odgovor. Danas smo kontaktirali ZC Zaječar, javili su nam se iz uprave gde je žena koja se javila kazala da je sama i da ne sme i nema odobrenje da daje informacije o broju inficiranih kao i o informaciji da li je direktor ZC Zaječar inficiran COVID-om, kao i glavna sestra. Danas se oglasio na svom fb profilu predsednik MZ Velika Jasikova koji je izneo podatak da je jedna osoba od juce zvanično pozitivna u tom selu, pa pitam ovom prilikom kome se informacije prosleđuju i zasto su novinari u Timočkoj krajini diskriminisani?“ – izjavio je Miljko Stojanović novinar Glasa Zaječara

Marinika Tepić, foto: printscreen / Facebook / privatna arhiva

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde takođe se oglasila o nedostatku informacija o realnom stvarnom stanju stvari u gradu na Timoku postavljajući pitanje da li je direktor Zdrastvenog centra Zaječar smešten u KBC Dragiša Mišović zbog C-19.

Marinika Tepić osvrnula se na otkazivanje KZN, foto: Printscreen / Facebook

Nagađanja o broju obolelih lica u Zaječaru, kao i identitetu lica koja su obolela nastaviće se sve do onog trenutka dok zvaničnici i nadležni organi u javnost ne iznesu realnu sliku o stanju u našem gradu.

Mogućnost o eventualnom širenju opakog virusa u zdravstvenoj ustanovi koja brine o stanju građana, unosi dodatni nemir kod svih Zaječaraca, ali i osećaj da se podacima manipuliše u cilju zaštite nekog ili nečijeg Zaječarcima nepoznatog interesa.

Panika se širi među građu grašanima Srbije i Zaječara tako što se umesto stvarnih informacija nude i serviraju dramatična i apokaliptična scenarija poput onog koje je nedavno servirano korisnicima Mobilne telefonije Srbije u vidu uznemirujuće SMS poruke koja najavljuje italijanski i španski scenario u Srbiji.

Panika, evidentno, nije rešenje problema, već samosvesnost i svesnost o težini situacije koja će se iznedriti onda kada zvaničnici budu stali pred sugrađane i izneli stvarne podatke ne samo o broju samoizolovanih, već i broju obolelih među samoizolovanima.

Zašto podataka o stanju stvari u Zaječaru nema – pitanje je na koje nismo dobili odgovor, koji zvaničnici grada, ali i pre svega Republike Srbije građanima Zaječara duguju.

 

 

 

Reklame