Foto: eparhija-timocka.org

ĐURĐEVDAN – SVETI GEORGIJE, SVETI ĐORĐE po brojnosti svečara na četvrtom mestu slava kod Srba, iza Nikoljdana, Aranđelovdana i Jovanjdana. Praznik je posvećen Sv. velikomučeniku Đorđu koji je rođen u imućnoj hrišćanskoj porodici u Kapadokiji. Za ovozemaljskog života bio je tribun u vojsci cara Dioklecijana (284-305).

Kada je car pokrenuo novi talas proganjanja Hrišćana, Sv. Đorđe pred svima priznade svoju veru i odbi da učestvuje u progonima. Zbog toga bi bačen na najstrašnije muke i umoren razapet na točku.

Bog mu podari moć da pomaže u bedi i nevolji svakom Božijem stvoru koji mu se obrati molitvom, pa se zato ovaj svetitelj često javlja u snovima onih koji ga prizivaju, daje im savete ili čini razna čuda i spasenja.

Grčka reč Εντερλέζι (enterlezi) je romskog porekla i originalno označava početak proleća.

Đurđevdan je veliki praznik Roma koji žive u srpskim zemljama, bez obzira da li su Hrišćani ili muhamedanci.

Isto tako, Đurđevdan slave i Goranci iz oblasti južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija, koji su u 18. veku otpali od Pravoslavlja u muhamedanstvo, ali su zadržali nekoliko hrišćanskih običaja, i među njima i proslavljanje Đurđevdana.

Sveti Đorđe se na ikoni, koja je najčešće u upotrebi onih slavara koji slave Đurđevdan, slika u vojvodskom odelu, na konju, kako dugim kopljem probada aždaju, a u pozadini stoji jedna ženska prilika u gospodskom ruhu.

Ova aždaja simbolizuje mnogobožačku silu, koja je nebrojene hrišćanske žrtve proždirala. Sveti Đorđe je svojom mučeničkom smrću pobedio tu aždaju i zadao joj smrtni udar, jer ubrzo posle njegovog stradanja, car Konstantin Veliki je učinio kraj progonima Hrišćana i uspostavio Hrišćanstvo kao zvaničnu veru u rimskoj imperiji.

Ženska prilika je carica Aleksandra, a može se smatrati da ona predstavlja mladu Hristovu Crkvu, koju je Sveti Đorđe izbavio od neznabožačke aždaje, nakon čega je ona dobila slobodu da se razvija.

Zbog pobede nad mnogoboštvom, Svetog Đorđa zovu i pobedonoscem, i mnogi su ga vladari i vojnici prizivali u pomoć; čak je u Rusiji bio ustanovljen i orden za vojne zasluge – Krst svetog Đorđa, koji je po rangu i važnosti bio drugi, odmah posle ordena Svetog Andreja.

Izvor: Beta

Reklame