Reklame

Đurđic je nepokretni praznik. Dani od Đurđica do Mratindana nazivaju se mratinci ili vučji dani jer je Sv. Mrata zaštitnik vukova.

Po brojnosti svečara na osmom mestu slava kod Srba. Ovog dana Crkva praznuje prenos moštiju Sv. Georgija, Sv. Đorđa, Sv. Đurađa, iz Nikomidije u grad Lidu Palestinsku.

Prenos je izvršen po ličnoj želji svetitelja, koji je pre mučeničkog stradanja poželeo da počiva u rodnom kraju i kod svojih najbližih.

U vreme cara Konstantina, pobožni Hrišćani su sazidali prelep hram posvećen Svetom Đorđu u Lidi, i po osvećenju tog hrama, preneli su, i u tom hramu pohranili mošti svetitelja i velikomučenika Hristovog.

Taj hram je dva puta porušen, ali i obnovljen. Prvo rušenje se desilo 1010. godine, a obnovljenje na sam praznik Đurđic, i zbog toga se ovaj praznik ponekad naziva i Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija.

Drugi put, hram su porušili muhamedanci u vreme trećeg krstaškog rata, a obnovljen je 1872. godine.

U narodu postoji nepisano pravilo da oni koji slave Đurđic, za slavsku ikonu uzimaju ikonu Sv. Đorđa na kojoj je prikazan svetitelj bez konja, kako stoji sa mačem ili kopljem u desnoj ruci.

A oni koji slave Đurđevdan, za slavsku ikonu koriste onu na kojoj je Sv. Đorđe prikazan na konju, kako kopljem probada aždaju.

Reklame