Foto: Petar Vučić

U okviru programa Green Stock, koji sprovodi Zaječarska inicijativa sa Fondacijom za otvoreno društvo volonteri Sokobanjsko ekološko društvo “Sokobanja”, izvršili su popis nelegalnih objekata.

Prema rečima Petra Vučića iz ove organizacije, oni su osnovani 2019. godine, od strane, kako on ističe za Glas Zaječara, par meštana koji su prepoznali da se gomilaju ekološki problemi u Sokobanji.

“Sem korone, kada smo imali poteškoća u radu, normalno funkcionišemo i imamo par uspešnih projekata iza sebe. Sada smo konkurisali u okviru programa Green Stock, koji sprovodi Zaječarska inicijativa sa Fondacijom za otvoreno društvo, a radi se o projektu „Popis objekata u zaštićenim područijima na teritoriji opštine Sokobanja“, ističe on.

On kaže da su za vreme trajanja projekta, popisali 192 objekta, od kojih je više od 90 odsto nelegalno, jer ne poseduje nikakvu projektnu dokumentaciju niti odobrenje za izgradnju.

“Izveštaj ovog projekta sadrži preporuku nadležnim institucijama kako možemo da smanjimo i sprečimo ovu pojavu u Sokobanji. Poslednjih godina nelegalna gradnja bukti u Sokobanji”, objašnjava naš sagovornik.

Kako on ističe za Glas Zaječara, pošto se radi o zaštićenim područjima, nema nekih velikih kapitalnih objekata, ali na Ozrenskim livadama pronašli su stotinak objekata koja ne smeju da budu tu, jer je zabranjena gradnja.

Foto: Petar Vučić

“Od tih stotinak ima tridesetak koji su u izgradnji. Inspekcija reaguje po prijavi, ali nekada ni tada. Popis su vršili koleginica Ana Maletić i nekoliko volontera. Kao zaključak projekta imamo popis sa lokacija svih objekata, sa njihovim koordinatama i fotografijama i sa izveštajem u kome se navode načini kako bi sprečili ovu pojavu, i to sve dostavićemo nadležnim institucijama”, kaže Petar Vučić.

Jedan od načina kako oni vide da se ovaj problem može rešiti jeste izgrada projektne dokumentacije projekata detaljnih regulacija tih područja.

“Mi izgradnju ne možemo da zaustavimo, ali možemo da je dovedemo u red i da usaglasimo sa tom prirodom i planskim dokumentima da to regulišemo. To su neka ulaganja koja iziskuju velika finansijska sredstva i naš je cilj uz pojačan inspekcijski nadzor da uvedemo to u legalne tokove”, zaključio je on.

Dok su vršili popis nelegalnih objekata, Petar je istakao, da nisu imali problema sa vlasnicima tih objekata.

Projekat GreenStock – Zeleni istok realizuje Zaječarska inicijativa uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Reklame