Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion služio je 5. maja 2024. u ponoć vaskršnje jutrenje i Liturgiju u Sabornom hramu u Zaječaru. Episkopu su sasluživali sveštenoslužitelji zaječarski. Hor Saborne crkve, koji vodi profesor Nataša Jovanović, pesmom je ukrasio ovo bogosluženje kao i pojci g. Hadži Jakov Milutinović i g. Petar Jovanović svojim glasovima.

Starešina Saborne crkve protojerej Zoran Golubović pročitao je Vaskršnju poslanicu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija.

Posle svete Liturgije Episkop je blagosiljao jaja i sir a zatim je se vaskršnjim pozdravom obratio okupljenima istakavši da je svakom sveštenoslužitelju srce puno radosti kada vidi ovoliki broj prisutnog vernog naroda za koje su Saborni hram i sama porta postali premali. Episkop je verni narod blagosiljao a zatim darivao vaskršnjim jajima.

U jutarnjim časovima u porti Sabornog hrama održana je tucijada na kojoj je učestvovalo oko 300 dece. Pobednik 11. Tucijade je Vuk Jonović, učenik 5. razreda OŠ „Hajduk Veljko“. Vladika Ilarion je pobedniku uručio ukrašeno vaskršnje jaje na čijem postolju se ispisuju imena pobednika. Jaje, koje je ukrasio profesor likovne kulture g. Braniša Đorđević, pobednik čuva u svom domu sve do Vaskrsa naredne godine. Episkop je, takođe, darivao i druge učesnike završnice takmičenja

Nakon tucijade nastavljen je program Ulice vaskršnje radosti. Okupljenima su se tada obratili gradonačelnik Zaječara g. Boško Ničić i Episkop Ilarion.

Blagoslovom Preosvećenog vladike Ilariona u Zaječaru je služena i jutarnja Liturgija. U novom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Kotlujevcu, protonamesnik Dragan Blindžov načalstvovao je vaskršnjim sabranjem.

Reklame