O stanju podzemnog prolaza koji se nalazi u blizini zaječarskog Doma zdravlja pisali smo pre nešto manje od mesec dana. Prolaz je u međuvremenu očišćen i opremljen reflektorima.

Pre nešto manje od mesec dana, tačnije 9. januara, naša redakcija obišla je podzemni prolaz u blizni zaječarskog Doma zdravlja.

Prolaz je tada bio u očajnom stanju, o čemu svedoči i video prilog koji smo tada snimili, a o svemu tome detaljnije možete pročitati OVDE.

Ponovo smo obišli ovaj prolaz, i utvrdili smo da se stanje u izvesnoj meri od našeg zadnjeg  obilaska promenilo.

Nagomilano smeće uklonjeno je iz prolaza, a postavljeni su i reflektori umesto dotrajalih sijalica.

Iako je stanje daleko od savršenog, ipak je daleko bolje od onog koje smo zatekli prvi put.

Nažalost, prolaz i dalje služi kao javni toalet, iz istog razloga i dalje većina pešaka bira da do Doma zdravlja stigne prelazeći direktno preko pruge.

Zaječar nema uređene javne toalete, što ne predstavlja problem samo na perifernim delovima grada, već i u samom centru gde stanari muku muče kako bi prilaze zgradama održali u čistom stanju. O ovom velikom problemu smo već pisali OVDE.

Jedan od javnih toaleta, koji se nalazi u samom centru grada i dalje ne radi – a, njegovo otvaranje nije čak ni razmatrano.

Zaista je, najblaže rečeno, neobično da jedan grad nema javne toalete i da građani ne mogu svoje osnovne ljudske potrebe zadovoljiti na drugi način no odlaskom u neki od kafića (ako kafića ima u blizini ), ili na veoma rasprostranjen način: uvlačenjem u neki od mračnih prolaza.

Promena navika, kako bi Zaječar zaličio bar izdaleka na moderan grad, je svakako neophodna, ali nepohodno je i stvaranje preduslova za normalan život od kojih je jedan svakako uređenje javnih toaleta.