Foto: palankadanas.com

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Sveta tri jerarha – Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Svetitelji Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti imaju svaki posebno svoj dan praznovanja u mesecu januaru i to: Vasilije Veliki – 1. januara, Grigorije Bogoslov – 25. januara i Jovan Zlatousti – 27. januara i 13. novembra. Ovaj zajednički praznik ustanovljen je u XI veku za vreme cara Aleksija Komnena.

„Jednom nasta odnekuda rasprava u narodu oko toga, ko je od ove trojice najveći. Jedni uzdizahu Vasilija zbog njegove čistote i hrabrosti; drugi uzdizahu Grigorija zbog njegove nedostižne dubine i visine uma u bogoslovlju; treći uzdizahu Zlatousta zbog njegove čudesne krasnorečivosti i jasnoće izlaganja vere. I tako, jedni se nazvaše vasilijani, drugi grigorijani, a treći jovaniti.

U našim krajevima ovi sveci se smatraju zaštitnicima ljudi i životinja od mraza, hladnih i zlih vetrova. Po tome kakvi vetrovi duvaju ovog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti.

Zato danas, po narodnom verovanju, vetrovi ne smeju da duvaju, jer ukoliko ne bude vedro i lepo, mirno vreme, ni godina, odnosno leto pred nama, neće biti toplo i lepo. Ukoliko bude sunčano i bez vetra, pred nama je pravo toplo leto i mirna godina.

Čobani u zapadnoj Srbiji i Republici Srpskoj okupljaju se tog dana i sviraju u frule.

Reklame