Pluća Zaječara, Kraljevica, svakodnevno se zatrpava smećem. Pored divljih deponija na samoj Kraljevici, kao i deo kod bolnice, i igralište za mališane prepuno je smeća.

Ljudski nemar, i nedostatak kulture, pretvorili su Kraljevicu u veliku deponiju. Parking kod ZC Zaječar i deo Kraljevice su prava mala deponija.

Zakon i te kako poznaje sankcije za ovakvo ponašanje. Postoje i nadležne institucije. Ono što očigledno ne postoji je kućno vaspitanje i osećaj za poštovanje onoga što neko drugi radi.

Kraljevica je mesto gde su generacije građana Zaječara provodili svoje slobodno vreme. Mnogi su se tu prvi put poljubili. Neki su prvi put tu osetili lepotu prirode, a danas, mladima ostaje da uživaju na Kraljevici, gledajući smeće.

Vandalizam na Kraljevici nije strana pojava. Jula meseca 2018.godine spomenik palim junacima Timočke bune išaran je sprejem.

I informativne table na Kraljevici bile su na meti vandala, ali planinari ne znaju za poraz i ne odustaju tako lako od onoga što naume da ostvare dokazuje i  akcija koju su volonteri ovog planinarskog društva realizovali u park šumi Kraljevica, aprila 2018. Naime, iz sopstvenih sredstava, do kojih teškom mukom dolaze, planinari su prikupili sredstva za popravku i ponovno postavljanje tabli.

Pozivamo sugrađane koji raspolažu informacijama, fotografijama ko lomi, uništava i baca đubre po Kraljevici da o tome obaveste redakciju „Glas Zaječara“ putem maila: press@glas-zajecara.com ili putem naše facebook stranice: GLAS ZAJEČARA