Reklame

Kada su gradski oci početkom XX veka pristupili uređenju spomen park šume „Kraljevica“ verovatno ni slutili nisu da će nešto manje od veka kasnije biti mesto kojim haraju vandali koji ruše i uništavaju, ostavljajući za sobom samo ruglo.

Vandali već neko vreme uništavaju sve što im se nađe na putu, iz samo njima znanog razloga, ipak, do sada niko nije kažnjen, iako je teško poverovati da bi dela koja vrše mogla ostati potpuna nepoznanica.

Pre nekoliko godina spomenik palim junacima „Timočke bune“ izgledao je ovako:

Foto: skyscrapercity.com

Nakon što je nekoliko godina bio ruglo koje je služilo na sramotu svakog Zaječarca, spomenik je očišćen, a danas je ponovo na dobrom putu da postane ruglo, zahvaljujući osobi koja nije našla prikladniji način da iskaže svoja osećanja od uništavanja spomenika palim junacima Timočke bune:

Nažalost, meta vandala nije bio samo spomenik – izvanredno delo vajara Antona Augustinčića koje nas sve opominje na žrtvu naših predaka, već su se po drugi put na udaru našle i informativne table koje su postavili volonteri Omladinskog planinarsko smučarskog društva „Dragan Radosavljević“ – koji predano već godinama rade na očuvanju zaječarskih tvrđava, ali i životne sredine i ugroženih biljnih vrsta.

Table su već bile na udaru vandala 2017. godine, kada su delom uništene. Volonteri su ih, iz sopstvenih sredstava obnovili pre nepuna tri meseca o čemu smo pisali OVDE.

Ovoga puta uništitelji su bili „pedantniji“ nego prošlog puta, od 11 tabli na svom mestu ostale su samo 2, od kojih je jedna oštećena. Preostalih devet uništeno je u potpunosti, a nosači i table razbacane su duž staze koja vodi ka spomeniku palim junacima Timočke bune.

Na licu mesta zatekli su smo člana upravnog odbora OPSD „Dragan Radosavljević“, Gorana Simatovića, kako sakuplja preostale delove informativnih tabli, u nadi da će se naći sredstva da po treći put budu popravljene.

„Mi smo table već jednom popravljali. Ako uspemo da sakupimo novac za popravku, ovo će biti treći put kako ih postavljamo. Naši volonteri uložili su napore da prenesu sugrađanima znanje o retkim biljnim vrstama koje nastanjuju Kraljevicu – zbog naših sugrađana mi ćemo table ponovo popraviti, pa ćemo videti ko je uporniji, mi ili vandali koji ruše sve pred sobom.“

Vandalima, očigledno, niko nema namere da stane na put, što pokazuje i ovaj vandalski čin, za koji je teško poverovati da je mogao ostati neopažen, obzirom da na količinu buke koja je morala biti proizvedena da bi se sproveo u delo.

Nekoliko šetača koje smo zatekli na licu mesta rekli su nam da su juče videli neke mlađe ljude kako jednu od tabli koriste kao sedište – umesto polomljenih dasaka na klupi kod spomenika palim junacima Timočke bune.

Oni su nam se, ne želeći da se njihova imena i fotografije objave u javnosti, požalili da se klupe lome usred bela dana, i da vandali neretko ne reaguju na reči koje im šetači upute u nadi da će sprečiti to što rade – već naprotiv postanu agresivniji i bahatiji.

Ima li park šuma Kraljevica šumara? Da li ima organizovanih dežurstava i zašto ih nema, naročito u periodu kada postoji velika opasnost od izbijanja šumskih požara? Do kada će vandalima biti sve dopušteno?

Pozivamo sugrađane koji raspolažu informacijama o tome ko stoji iza ovog vandalskog čina da o tome obaveste redakciju „Glas Zaječara“ putem maila: press@glas-zajecara.com ili putem naše facebook stranice: GLAS ZAJEČARA