Volonteri Omladinskog planinarsko smučarskog društva „Dragan Radosavljević“ iz Zaječara realizovali su 2016. godine u okviru nacionalnog programa „Mladi su zakon“ projekat „Vodič kroz izgubljeni svet“.

Tokom realizacije projekta u kome im je partner bio Zavod za javno zdravlje iz Zaječara volonteri su postavili informativne table o ugroženim biljnim vrstama koje nastanjuju područije Zaječara.

Volonteri su putem informativnih tabli želeli da javnost upoznaju sa biljnim vrstama čiji je opstanak ugrožen, dajući tako svoj doprinos njihovom očuvanju.

Nažalost, ove informativne table ubrzo su se našle na meti vandala, koji su ih oštetili u više navrata, nanoseći veliku materijalnu štetu.

Foto: Vodič kroz izgubljeni svet, List „Timok“

Da planinari ne znaju za poraz i ne odustaju tako lako od onoga što naume da ostvare dokazuje i današnja akcija koju su volonteri ovog planinarskog društva realizovali u park šumi Kraljevica.

Naime, iz sopstvenih sredstava, do kojih teškom mukom dolaze, planinari su prikupili sredstva za popravku i ponovno postavljanje tabli.

Danas su ponovo postavljene table „Vodič kroz izgubljeni svet“ – kako bi se u jeku vegetacije sprečilo uništavanje ugroženih biljnih vrsta, koje svojom lepotom privlače posetioce Kraljevice da ih beru.

Ovom akcijom nastavljena je borba za „Izgubljeni svet“ i očuvanje divnih vrsta: mezijskog karanfila, mirisnog kaćunka, matarolisne hajdučice, tratorka.

Podsećamo čitaoce da 11 ugroženih biljnih vrsta nastanjuje područije Zaječara. Koje su vrste u pitanju možete saznati obilaskom park šume Kraljevica i staze na potezu ka spomeniku palim junacima Timočke bune ( Ljuba Didić ).