Foto: TV Hram
Reklame

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije stigao je u nedelju 8. avgusta 2021. godine u Kladovo čime je otpočeo svoju prvu zvaničnu posetu Eparhiji timočkoj otkako je izabran za predstojatelja Srpske pravoslavne crkve.

Njegovu Svetost je u popodnevnim časovima, u porti hrama Svetog velikomučenika Georgija u Kladovu, dočekao Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion zajedno sa preosvećenom gospodom episkopima niškim Arsenijem, dalmatinskim Nikodimom i buenosajreskim i južno-centralnoameričkim Kirilom, sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom Eparhije timočke.

Po dočeku Patrijarha u hramu je služen svečani čin doksologije.

Toržestvenim i radosnim činom doksologije Patrijarhu u čast načalstvovao je iguman manastira Bukovo arhimandrit Kozma (Radović) uz sasluženje arhiđakona Ilije (Jovanovića) i đakona Uroša Pamučara, dok je lepoti molitvenog čina doprinelo pojanje timočkih sveštenoslužitelja – protonamesnika Marka Pajčina, jereja Novaka Bojanića i đakona Vuka Jovanovića.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion uputio je Patrijarhu reči blagodarnosti i dobrodošlice, posebno ističući radost što je Njegova Svetost u prvoj godini svoj patrijaškog služenja našao vremena i ljubavi da donese svoje blagoslove u Eparhiju timočku i grad Kladovo koji još od 1966. godine i posete tadašnjeg Patrijarha Germana nije imao tako blagodatnu i visoku posetu od strane SPC. Episkop Ilarion je naglasio da nam Svjatjejši Patrijarh svedoči da je moguće u 21. veku živeti jevanđelski, onako kako to narod od crkvenih poglavara očekuje, te mu je poželeo da dugo i blagočestivo vodi Srpsku pravoslavnu crkvu.

Zatim je, blagodareći na rečima dobrodošlice i ljubavi, besedio Njegova Svetost Patrijarh Porfirije. Patrijarh je poučio verni narod da su interesi Ljubavi, zajednice i jedinstva imperativ za sve pravoslavne ljude nezavisno od toga kom narodu pripadaju.

Kao najveće iskušenje za pravoslavne hrišćane Patrijarh navodi egoizam i samoljublje koji se, kako je rekao, samo uz svetu Liturgiju blagodaću Božjom mogu prevazići, te podseća da smo pozvani da budemo savršeni kao Otac naš nebeski i da treba da živimo tako da reč Božja za nas bude merodavna.

Za kraj, Njegova Svetost uputio je molbu i savet roditeljima da dovode svoju decu u hramove, da ih puste da se tu ponašaju slobodno kako bi osetili da je tu njihov dom, da im daju čistu veru i Reč Hristovu, da se mole za njih i da im govore dobro kako bi izrasli u čvrste, stabilne i psihološki zdrave ljude.

Reklame