Foto: Screenshot tv Hram
Reklame

Na dan slave Donjeg Milanovca, Svetog velikomučenika Pantelejmona, 9. avgusta 2021. godine, Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije načalstvovao je svetim liturgijskim sabranjem u donjomilanovačkoj crkvi Sv. oca Nikolaja. Patrijarhu su sasluživali preosvećena gospoda episkopi niški Arsenije, buenosajreski Kirilo, dalmatinski Nikodim, timočki Ilarion, izabrani Episkop marčanski Sava, arhimandriti Stefan, Jovan i Kozma, protosinđel Zaharija, arhiđakon Ilija, Patrijarhov đakon Radomir Vrućinić, jerođakoni Roman i Marko i đakon Vuk Jovanović i mnogobrojno sveštenstvo i sveštenomonaštvo. Lepoti bogosluženja doprineo je crkveni hor Sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru.

Nakon čitanja odeljka iz Jevanđelja, Patrijarh Porfirije besedio je sabranom vernom narodu. Izrazivši blagodarnost na lepom dočeku i gostoprimstvu, Njegova Svetost je rekao da krajevi u kojima se nalaze svedoče Ljubav Božju koja se ogleda u lepoti prirode udruženoj sa verom pravoslavnih hrišćana koji tu žive. Svjatjejši Patrijarh je potom istakao da je molitva Gospodu ono najuzvišenije i najsavršenije što može da potekne od čoveka te da je istinska pravoslavna vera temelj našeg identiteta.

Govoreći o grehu, Patrijarh je rekao da kada činimo greh, narušavamo harmoniju koja postoji u našoj duši, narušavamo svoje duhovno zdravlje te nam stoga nisu potrebne osude sa strane da bismo znali da smo zgrešili. Voli Gospoda čitavim svojim bićem i bližnjeg svog kao samog sebe, u tim zapovestima iskazano je šta je to što odgoni nemir iz naših duša a šta unosi najdublju radost i najdublji mir. Drugim rečima, kada volimo Gospoda, kada nam je On na prvom mestu, sve ostalo će biti kako treba u našem životu, rekao je Patrijarh i dodao – Ako volimo Boga, onda ćemo činiti samo ono što izgrađuje naše duhovno biće, samo ono što izgrađuje zajednicu, ljubav, harmoniju, milosrđe, praštanje.

Katiheta Branislav Ilić o poseti Patrijarha Eparhiji timočkoj

Po završetku svete Liturgije, Episkop Ilarion zablagodario je svima koji su služili a donjemilanovčanima na ukazanoj ljubavi i gostoprimstvu, te je Patrijarhu i sabranim arhijerejima uručio darove u ime Eparhije timočke, dok je predsednik Opštine Majdanpek g. Dragan Popović takođe uručio darove Njegovoj Svetosti i episkopima.

Reklame