Foto: Glas Zaječara
Reklame

U Zaječaru je održan sajam zapošljavanje gde se predstavilo 20 poslodavaca. Na sajmu je ponuđeno 120 radnih mesta.Najveća je potražnja za kuvarima, konobarima, šankerima, zatim nekvalifikovanim radnicima. Prošle godine je bilo 27 poslodavaca i preko 200 radnih mesta.

Danas je u sali za Fizičko vaspitanje održan sajam zapošljavanja. Dvadeset poslodavaca je ponudilo preko sto radnih mesta, istakla je Svetlana Mihajlović iz NSZ-a.

Foto: Glas zaječara Svetlana Mihajlović

„Današnjem sajmu zapošljavanja odazvalo se dvadeset poslodavaca sa 122 radna mesta. Od novih poslodavaca tu je „Don Don“ koji je tražio radnike u pekarskoj industriji, radnike u proizvodnji  i imali smo „Radivan“ koji je tražio šivače, oni su standardno poslodavci koji se svake godine prijavljuju. Najveća je potražnja za kuvarima, konobarima, šankerima, zatim nekvalifikovanim radnicima – omladinska zadruga standardno traži nekvalifikovane radnike, zatim električari. Što se tiče visoke stručne spreme traže se elektroinžinjeri, inžinjeri za informacione tehnologije“.-kazala je ona.

Za razliku od prošle godine ove godine je na sajmu bilo manje poslodavaca, samim tim i manje radnih mesta.

„Prošle godine smo imali 27 poslodavaca, oko 200 i nešto je bilo radnih mesta, međutim, moram da naglasim da smo prošle godine imali i javne radove, tako da je samim tim i broj poslodavaca bio veći, jer su se javljali poslodavci koji su organizovali javne radove. Ove godine zna se da Zaječar nije mogao da organizuje javne radove, obzirom da spada u kategoriju razvijenih opština, tako da smo mogli samo da orgaizujemo samo javne radove za lica sa invaliditetom, što je odrađeno“. istakla je Svetlana.

Svetlana Mihajlović najavila je i sajam zapošljavanja koji će biti krajem novembra održan u Knjaževcu.

„Održaćemo još jedan sajam u Knjaževcu, krajem novembra, malo smo prolongirali očekujući neke nove momente. Imamo inforamcije da će biti nekih novih investicionih ulaganja, tako da se iskreno nadamo da ćemo taj sajam zapošljavanja organizovati tako da imamo i veći broj radnih mesta, za različite profile, u Zaječaru je ovako kako je“. – zaključila je ona.

Interesovanje Zaječaraca je bilo manje nego prošlih godina, kazala je Svetlana.

„Samim tim što imamo i manji broj nezaposlenih, u septembru  prošle godine Zaječar je imao 10500 nezaposlenih, tu podrazumevam četiri opštine, ove godine imamo 9500 nezaposleih. Prošle godine Zaječar je imao 5500 nezaposlenih, sada ima oko 4800 nezaposlenih“.

Foto: Glas zaječara

Odliv može da znači da je došlo do zaposlenja, da su se sami odjavili, može da  znači i da im je prestala evidencija zato što se nisu javljali, kazala je Svetlana Mihajlović.

Evo do kakvih podataka je krajem 2018. godine došla redakcija portala Glas Zaječara.

Reklame