Foto: Arhiva FB
Reklame

Vest da će estradni menadžer Saša Mirković 27.12. podeliti  novogodišnje paketiće na Gradskom trgu u Zaječaru  ostavila je nosioce kičmenog stuba u gradu na Timoku bez teksta. Ako je i od otrgnutih frakcija vlasti, mnogo je. Još se Zaječarci nisu oporavili od suženih ulica, kružnog toka, ugašene televizije, posečenih stabala, klizališta, toplane, pijace, koncerata, volova i  grejane rakije na centru, a evo dve, do juče suprostavljene opcije i nosioci vlasti u prethodnih 15 godina, ponovo briljiraju u akciji dostojnoj burleske, u šou programu kakvi ni majstori iz radionice Simpsonovih ne bi umeli da prirede. 

Dok jedan želi da anketira narod oko proslave Nove godine (voli čovek vatromete), drugi po ko zna koji put poseže za svojim pevačkim biserom Lukasom, bivšim predsednikom FK „Timok“, osobom koja je u paketu sa njim 2017. ostavila grad pred bankrotom. Nakon toga desio se egzil, pa nanogica zbog novogodišnjih paketića. Sada se preobraćeni estradni menadžer vraća na mesto zločina da opet podeli paketiće i udari, valjda on to tako doživljava, šamar sudstvu. Nekadašnji partneri pokušavaju da obraduju male i velike glasače u vreme novogodišnjih praznika, što je lepo. Mali glasači ne sećaju se prošlih 20 godina, a stariji su potrošili sve svoje nade i snove, pod uslovom da su preživeli Koronu. I jednima i drugima ostao je grad od petnaestak hiljada duša, jedan tržni centar i nekoliko hipermarketa.

Istorijat odnosa estradnog menadžera i bivšeg predsednika Skupštine grada Mirkovića i gradonačelnika Ničića datira još iz socijalističkih vremena. Mladi borski kadrovi, jedan zaposlen u ŠRIFU, drugi postavljen na mesto predsednika Književne omladine, svoj zenit doživeli su u gradu poznatom po pivu i Gitarijadi. Prethodno su saradnici za organizovanje koncerata na Gradskom trgu, koji je kulminirao učešćem Ničića u Farmi,  kao u nekakvoj španskoj seriji na srpski način zamenili pozicije u političkom životu grada. Nakon što je kupio gradsku televiziju i učvrstio svoju medijsku propagandu Mirković je Ničića oterao u opoziciju, te je, demonstrirajući protiv Mirkovića u svojoj rezervnoj opciji, Pokretu Živim za Krajinu, Ničić pobedio (uz pomoć SPS-a) na lokalnim izborima 2017. Onda je okrenuo ćurak, utopio se u SNS i postao regionalni šef naprednjaka. Najprljavije uvrede podelili su  dojučerašnji saradnici na društvenim mrežama tokom poslednjih godina. Mirkoviću je Ničić na fejsbuku često tepao sa Krme, a njegova desna ruka,  glumac Vujadin Milošević agitovao je javno protiv vladajuće klike i u svojoj rep pesmi prozivao lokalne čelnike SNS-a, ali i njihove ministarske patrone. Taj se hit nalazi na Jutjubu pod imenom Neotesan.

I kako to u ljubavi i politici biva, ljuti protivnici a nekada bliski saradnici ponovo su se, nenamerno ili namerno, ukrstili u političkoj areni jednog osiromašenog grada, koji je oduvek ljubio svoje dželate a proterivao svoje prvake. Danas se u prvoj garnituri vlasti nalaze ljudi koji mahom nisu iz ovog grada, nego su pridošli iz Negotina, Bora, Beograda sa okolinom, okolnih sela. Zajedno su ujedinjeni u pretvaranju grada u varošicu. Najava deljenja novogodišnjih paketića deluje kao još jedna sprdnja na račun građana ovog osiromašenog mesta.

Nažalost, 15-godišnja dominacija ne tako gradskih likova donela je i suštinsku promenu duha ovog grada, kojeg su u proteklim godinama, počev od 2005. uveseljavali estradni umetnici u okviru Kulturnih leta, ali su ostali upamćeni i novogodišnji koncerti, praćeni  obiljem pirotehnike. Zijo Valentino, Haris Džinović, Željko Joksimović, Lepa Brena, Zorica Brunclik, Miroslav Ilić, Ksenija Pajčin, Nataša Bekvalac, Zvezde Granda, OK band, Amadeus Bend (njihov poslednji nastup iz 2019/2020 godine, po pisanju lokalnih medija, koštao je oko 17. 000 evra) i mnogi drugi svirali su ovde uz grejanu rakiju i volove, pa je tako grad raskopanih ulica, lošeg osvetljenja, ugljen monoksida i pasa lutalica postao svojevrsni sinonim za novogodišnju zabavu.

Najnovija anketa u kojoj se građani pozivaju da odluče hoće li biti fešte ili ne, uz terciranje u vidu poklona nekadašnjeg saradnika iz Beotona, a danas, po svemu sudeći, jedne od protivničkih frakcija aktuelne vlasti, pokazuje da će građani Zaječara uleteti u 2022. godinu uz neonaprednjački estradni cunami, Acu Lukasa, Kiju Kockar, influensere i Ružu Rupić (?!). U međuvremenu je Ničić posegao za novogodišnjim besplatnim (?) koncertom Željka Vasića, kao što je to uradio u predizbornoj trci 2013. godine. Vasić je bio i jedna od karika vlasti u organizaciji posrnule Gitarijade. Građani će, dakle, dobiti  igre za Novu godinu, jer igara i hleba građanima nikad dosta. Možda ih neće biti dovoljno da se napuni velelepni stadion, koji se gradi na Kraljevici i čije se otvaranje očekuje u bliskoj budućnosti. Ali, biće ih, ako se Vlasi ne dosete, 27. 12. na gradskom trgu uz primerak režimskog tabloida, jer se ovde poklonima ne gleda u zube. O kratkom pamćenju da i ne govorimo. Baš kao i o gubitku dostojanstva.

Reklame