Foto: Vladislav Mitić

Na Mladence mlade domaćice ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost. A mladenčići koje umese simbol su duge i srećne ljubavi.

Od davnina naše bake su ih pravile po jedinstvenom receptu, a novopečene mlade su učile od njih kako da umese ove ukusne kolačiće sa medom, koji su neretko posipani i orasima.

Sastojci:

400 ml kisele vode
– 100 ml obične vode
– 1 kocka kvasca
– 200 ml ulja
– 100 g šećera
– 700 g brašna
– sok od 1 limuna i naredndana korica
-med

Za šećernu vodicu:

– 100 ml vode
– 4 kašike šećera

Priprema:

Kvasac rastopite u 100 ml mlake vode da nadođe. U kiselu vodu dodajte ulje, šećer, limunov sok i rendanu limunovu koru, kao i nadošli kvasac. Dodajte brašno i zamesiti testo, da nije ni meko ni tvrdo.

Najbolje je da testo zamesite uveče, tako da odstoji preko noći. Ujutru razvijte koru debljine prsta, pa čašom vadite mladenčiće i poređajte u pleh.

U 100 ml vode razmutite četiri kašike šećera, pa pre pečenja svaki mladenčić premazati šećernom vodicom.

Pecite ih 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Posle 10 minuta pečenja, smanjite temperaturu na 180 stepeni i mladenčiće pecite još desetak minuta, dok ne porumene.

Kada se ispeku premažite ih medom, a po želji pospite i mlevenim orasima, prenosi citymagazine.rs.

Izvor: Danas

Reklame