Foto: Screenshot twiter

Mediji su bili dužni da zaštite javnost od uznemirujućih fotografija stravičnog nasilja i žrtava kriminalnog klana Veljka Belivuka koje je državni vrh i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prikazivao tokom konferencije za medije u subotu uveče nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, ocenjuju sagovornici Danasa.

Posebno je zabrinjavajuće što Regulatorno telo za elektronske medije nije reagovalo i upozorilo da mediji krše zakone prenošenjem ovih fotografija u prenosu uživo, iako su znali i bili obavešteni da će biti prikazan uznemirujuć materijal, a objavljivanje spornog sadržaja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom nastavilo se i nakon same konferencije.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić smatra da bi konferencija za medije na kojoj su prikazivane pomenute fotografije trebalo da bude „znak za normalnog državnog tužioca da preduzme hitne mere i zaustavi neuračunljive“ te da tek posle „možemo i mi iz branše da se izjašnjavamo o lošim posledicama tih medijskih sadržaja emitovanih uživo na skoro svim TV kanalima“.

– Zaista biram reči i iskreno pozivam normalne i nekorumpirane iz državnih organa, ako ih ima, da preduzmu nešto i zaštite državu i društvo od potpunog raspada. Godine brutalnog drila Vučića i njegovih su uticale pogubno na sve nas i to se preksinoć jasno videlo i po spremnosti ogromnog broja građana da prati te ludosti i nespremnosti većine medija da se tome odupre i zaštiti svoje konzumente, naveo je Bodrožić za Danas.

Dinko Gruhonjić, urednik portala Voice, rekao je za Danas da jedini komentar na ovakvo izveštavanje medija jeste da su radili „po ugledu na medijske slobode Severne Koreje“.

Novinarka portala Raskrikavanje Marija Vučić kaže za Danas da su mediji bili dužni da ne prenesu fotografije koje je državni vrh odlučio da treba da vidimo.

– Nekim novinarima je možda zakržljao svaki osećaj za poštovanje privatnosti i dostojanstva žrtava i njihovih porodica, kao i za zaštitu mentalnog zdravlja građana a pre svega dece i onih osetljivijih. Nekima možda uopšte nije ni palo na pamet da mogu da zacrne ekran jer po inerciji misle da moraju da prenesu sve što se kaže na konferenciji kao javnom i živom događaju. Ako već sami instinktivno nemaju problem sa time da prenesu skandalozan i potresan sadržaj, regulativa pruža jasne smernice, kaže novinarka podsećajući na Kodeks novinara Srbije i Pravilnik REM-a o zaštiti ljudskih prava koji su ovom prilikom prekršeni. Ona naglašava da su mediji bili dužni da to ne prikažu jer ne postoji nikakav javni interes da se objavi ovakas sadržaj te da to jedino može da doprinese traumiranju publike.

– Ipak, mislim da jednom poštenom novinaru nisu potrebni kodeksi ni pravilnici u ovako kristalno jasnim slučajevima, dovoljno je da vam se želudac prevrne pri pomisli da sami tako nešto vidite, a kamoli da širite dalje. O porodicama tih žrtava da ne govorim – to što im nisu prikazana lica ne znači ništa, mogli su lako da ih identifikuju oni koji su ih poznavali, po konstituciji tela, po tetovažama i slično, podseća ona.

Marija Vučić dodaje i da je ovo „skandal“ koji bi trebalo da poprimi međunarodne razmere te da se takve stvari u pristojnim državama ne dešavaju.

– Ali naša zemlja nije pristojna, jer je vlast takva kakva je. Ono je bila jedna nekrofilska konferencija za štampu koja je normalne ljude samo istraumirala i uznemirila, navela je ona.

Bastać: REM saučesnik u gnusnom događaju

„Gotovo svi mediji su zloupotrebljeni i pretvoreni u saučesnike pri grubom kršenju zakona“, saopštio je juče osnivač Kancelarije za lokalne i inovativne politike (KLIP) Marko Bastać. „Imajući u vidu da je prikazivanje pomenutog sadržaja najavljivano senzacionalistički danima i da njegovo emitovanje ni pored upozorenja nije sprečeno, možemo zaključiti da je saučesnik u ovom gnusnom događaju i Regulatorno telo za elektronske medije (REM)“, kaže Bastać, navodeći da su prekršeni Ustav, medijski zakoni i Kodeks novinara Srbije.

Gojković: Važno što su građani videli

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da je bez obzira na svirepost tih slika uverena da je važno što su građani imali prilike da se sami uvere koliko su opasne te kriminalne grupe. Ona je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima istakla da je „kao i svi građani zgrožena svim onim što se dešavalo, a što je večeras celokupna javnost mogla da vidi“.

„Bez obzira na svirepost slika koje smo gledali uverena sam da je zaista važno što su građani imali prilike da se sami uvere koliko su opasne ove kriminalne grupe i za naše društvo, državu, stabilnost i našu budućnost“, rekla je Gojković, koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

D.D.

Popović: Užasnuta sam Vučićevom konferencijom

Članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Judita Popović izjavila je da je užasnuta konferencijom za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića na kojoj je objavio uznemirujuće fotografije iskasapljenih tela žrtava grupe Veljka Belivuka i upozorila da sve televizije koje su to emitovale i inače ugrožavaju javni prostor. „Ti šokantni detalji su stvar istrage, to je u nadležnosti pravosuđa i ne mogu da opravdavam da se tako nešto iznosi u javnost i da televizije sa nacionalnom frekvencijom to emituju. Kada televizija koristi nacionalnu frekvenciju, to znači da je gledanost rasprostranjena na teritoriji cele države i da te televizije prikazuju i suđenje. Ceo krivični postupak se pretvara u rijaliti, rekla je Popović za portal Nova.rs. Ona je rekla da bi lično pokrenula postupak u REM, ali da sumnja da će se ostali članovi tog tela složiti sa njom.

Izvor: FoNet, Danas

Reklame