Foto: Freepik.com
Reklame

Pumpe za vodu su izuzetno svestrani baštenski alati koji mogu da reše različite probleme i da vam olakšaju život više nego što ste ikada mislili.

Od pumpi za prskalice za vaš travnjak do pumpi za bunare, higrofora i potopljenih pumpi za pomoćne instalacije ili pumpi za vodu za izvlačenje vode nakon poplava – pumpa za vodu je svestran baštenski alat koji će vam omogućiti da vodu sprovedete od jednog do drugog mesta. Bilo da želite da dovedete vodu iz bunara u bazen ili da ispumpate vodu iz podruma napolje, ovaj praktični uređaj će vam u tome biti od dragocene pomoći.

Postoji mnogo različitih faktora koje treba uzeti u obzir da biste izabrali savršenu pumpu za vodu za vašu željenu primenu – u nastavku objašnjavamo vrste pumpi, njihove karakteristike i najbolju primenu.

Vrste pumpi za vodu

Izbor pumpi za vodu je ogroman – od karakteristika, preko vrste napajanja, do proizvođača, imate mnogo opcija. Ako ne znate šta tačno tražite mogli biste lako uzeti pogrešnu, zato hajde da napravimo pregled vrsti pumpi prema napajanju i mestu primene:

Električne pumpe za vodu

Električne pumpe za vodu su odlične za upotrebu u zatvorenom prostoru. Većina ima 230V, mogu se uključiti u standardnu kućnu utičnicu. Iako su za nijansu slabije od motornih pumpi za vodu električne pumpe će zahtevati manje održavanja jer nećete morati da brinete o promeni ulja i drugim potrošnim elementima. Moraćete da upravljate ovom pumpom unutar dužine produžnog kabla iz električnog izvora, tako da ako imate potrebe za mobilnim pumpanjem, izaberite model koji radi na motorni pogon.

Motorne pumpe za vodu

Motorne pumpe za vodu se obično koriste na teže dostupnim područjima, na kojima nema električnog priključka – recimo, na radnim mestima i farmama za potrebe navodnjavanja. Sa snažnim motorima ove pumpe mogu da pomeraju velike količine vode u minuti. Imaju veći pritisak i veći protok vode od električnih pumpi. Ako treba da premestite mnogo vode, kao što je poplavljeni podrum, motorna pumpa za odvodnjavanje je upravo ono što vam treba. 

Važno: Motorne pumpe za vodu proizvode emisiju ugljen monoksida, tako da se moraju koristiti na otvorenom.

Hidrofori

Hidrofori su namenjeni za pumpanje vode odnosno automatsko snabdevanje domaćinstva pitkom vodom iz plitkih i dubokih bunara gde je potrebno održati pritisak vode u sistemu. Hidroforna pumpa se isključuje kada se ekspanzioni sud napuni vodom i dostigne se potreban pritisak, što štiti hidrofor pumpu, cevi i kompletne instalacije. 

Hidrofor se sastoji od protočne pumpe za vodu, sklopke, manometra i ekspanzione posude. Iz izvora vode vrši se usis u hidroforsku bocu koja predstavlja rezervoar i voda se dostavlja do mesta potrošnje. Motor pumpe se pali kada opadne pritisak u rezervoaru hidrofora i povlači novu količinu vode, kako bi je dopunio svežom zalihom.

Primena pumpi za vodu

Druga najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir pri izboru pumpe za vodu, nakon načina napajanja, je aplikacija za koju vam je pumpa potrebna. Postoji mnogo vrsta pumpi za vodu i sve su napravljene za specijalizovane primene:

 

  • Pumpe za odvodnjavanje koje pomeraju čistu vodu sa jednog na drugo mesto
  • Pumpe za brzo pomeranje velikih količina prljave vode
  • Potopne komunalne pumpe za različite aplikacije za uklanjanje vode
  • Buster pumpe za povećanje pritiska na vašim vodovodnim instalacijama
  • Bunarske pumpe za plitke i duboke sisteme bunara u domovima
  • Specijalne pumpe za vodu za fontane, prskalice, bazene i druge namene.
  • Pumpe za pretakanje.

Šta su pumpe za pretakanje?

Pumpe za pretakanje takoše spadaju u baštenske alate, služe za pretakanje tečnosti i po mehanizmu su nalik klasičnim pumpama za vodu, osim što se koriste za pretakanje drugih vrsta tečnosti – vina, rakije, soka, mleka, a u nekim slučajevima čak i nafte.

Pumpe za pretakanje se koriste uz upotrebu creva promera 25mm. Telo i radno kolo pumpe izrađeni su od nerđajućeg čelika – inox AISI 304, smer kretanja je levo ili desno. Praktično ove pumpe mogu pretakati abrazivne tečnosti odnosno bistre tečnosti temperature i do 90-95 stepeni. Pojedini modeli su adekvatni i za naftu

 Kako pravilno odrediti veličinu pumpe za vodu?

Sledeći korak u odabiru prave pumpe za vodu je da se uverite da je prave veličine. 

Najvažniji faktori koje treba uzeti u obzir pri biranju dimenzija pumpe za vodu svode se na GPM/PSI ocene, veličinu ulaza/izlaza za vodu i creva, koji je maksimalni protok vode, maksimalna visina izbacivanja vode, dubina izvlačenja, temperatura vode i koliko daleko ćete morati da pumpate vodu horizontalno.

Pri kupovini takođe vodite računa i o tome da li vam je potrebna neka dodatna oprema, kao što su usisna i odvodna creva, nepovratni ventili, filteri, ili usisne korpe.

Reklame