Da ponovimo – u sredu se u našem gradu dogodio nemerljiv užas. Krvnički je ubijen i poslednji privid Pravde. Dugo unazad, ona je klecala, borila se za vazduh, bila ranjavana i vređana, ali se ipak vraćala i obnavljala. Od srede je više nema. Pravda je u Zaječaru upokojena. Moramo to ponavljati i prepričavati. Moramo se čuditi i zgražavati. Jedino još to znači da smo ljudi, da postojimo i da imamo stav. Ako toga nema, onda smo i mi svi upokojeni, već odavno.

Ne, ne sanjate distopiju i nećete se probuditi iz nje – svi mi u njoj živimo. Živimo u sistemu gde je na sednici Skupštine grada izvodljivo spojiti 28 tačaka dnevnog reda u jednu i bez rasprave odjednom izglasati sve istovremeno. Živimo u gradu gde 19 podignutih poslaničkih ruku može biti izbrojano kao 27 glasova. Najstrašnije – dozvoljavamo da živimo u takvom sistemu.

Dozvolite da ponovimo još jednom – u sredu se u Zaječaru dogodilo nešto nedopustivo. Ovog puta, bolna tačka dnevnog reda ticala se izgradnje kamenoloma u Malom Izvoru. Meštani su doslovno klečali, molili, objašnjavali, kleli, svađali se. Uzalud. Izglasano je da ostanu bez čistog vazduha, vode i bez proizvodnje od koje žive. Dešava se.

Ovog puta, bio je to Mali Izvor, selo nadomak grada Zaječara, čiji opstanak mnoge građane, očigledno, ne dotiče. Ali neke naredne srede, na isti će način biti izglasana tačka koja će nekome drugom, možda vama koji ovo čitate, goreti pod nogama. Kada Mali Izvor ne branimo, sa kojim ćemo integritetom braniti Kraljevicu? A i to dolazi na red. Neko je video da mu se može. Dozvolili smo.

Za sve to vreme, mirne savesti, verovatno i nesvesni posledica svoje pokornosti, oni koji bi trebalo da misle i usprotive se vaše pravo na vazduh i vodu prebrojavaju i smeštaju u sopstvene džepove. Tako to ide, ništa novo.

Za kraj, da parafraziram onu Antoanetinu – ako nemate vode, ispijajte espreso. U centru grada. Satima. Tako bar rade oni koji će vam vodu i vazduh uskratiti. I oni koji bi, s obzirom na svoje obrazovanje i struku, bili u moralnoj obavezi da se svemu ovome žestoko usprotive. Ispijajte, dakle, kafice i ćaskajte o sportu kao svi oni jer naš grad, izgleda, ozbiljnijih problema i nema.

Reklame