Reklame

Te 2012. godine dok je gradonačelnik Zaječara bio Boško Ničić, odjeknula je vest da je grad Zaječar na listi najboljih opština i gradova za ulaganje u Evropi 2012/13. u konkurenciji od 253 evropska grada i 110 regiona.

Među top 10 investicionih destinacija u kategoriji cenovne efektivnosti i FDI strategije za regione i gradove ispod 250.000 stanovnika našlo se čak 5 lokalnih samouprava iz Srbije, od kojih svih 5 poseduje Sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju – Inđija, Sremska Mitrovica, Vranje, Zaječar i Subotica, saopštio je NALED.

foto: printscreen ekapija

Iste godine nakon lokalnih izbora, većinu u gradskom parlamentu osvaja Saša Mirković, estradni menadžer, i nakon nekoliko meseci, grad Zaječar po drugi put dobija  prеstižnu nagradu magazina FDI, dеla “Fajnеnšеl Tajmsa” (Financial Times) “Evropski gradovi i rеgioni budućnosti 2013/2014.”, u katеgoriji еvropskih gradova istе vеličinе,  i zauzima šеsto mеsto. U Srbiji su ovu nagradu te godine još dobili i Vranjе, Zrеnjanin, Srеmska Mitrovica i Ruma.

foto: printscreen / zajecar.info

Dve godine kasnije portal „ZajecarOnline“ objavljuje vest i dokument gde se jasno vidi da je grad Zaječar dužan da uplati 5.000 eura!

Tadašnji gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović potvrdio je za  portal „ZajecarOnline“ da je račun morao biti plaćen, ali da on nije ni dogovarao navedeni posao niti je o njemu bio obavešten.

Opomena je stigla gradskoj upravi direktno na ime Danijele Miletić, načelnice službe finansija a on je za ovo saznao tek početkom 2016. godine, izjavio je Ognjenović tada.

Danas su mediji u Zaječaru, ali i u Srbiji objavili da je grad na Timoku, opet na listi evropskih gradova i regiona budućnosti magazina “Fajnenšel tajms” (Financial Times) za ovu i narednu godinu.

foto: printscreen /Istočne Vesti – www.istocnevesti.com

Logično pitanje koje se samo nameće, posle ovolikih „nagrada“ je na koji način se prijavljuje i kako se rangiraju gradovi za nagradu „FDI Cities and Regions of the future“.

  •  Pre svega poziv je otvoren i svaki grad može da se prijavi.
  • Postoji preko sedamdeset kategorija u kojima se gradovi rangiraju.
  • Ono što je potrebno imati u vidu jeste činjenica da se rangiraju samo gradovi koji se prijave, na osnovu toga kako su popunili prijavu. Tako se dogodi da nekada u nekoj od kategorija nema deset gradova, jer je prijavljeno manje.
  • Ono što svakako treba imati na umu je da su gradovi poput Zaječara, rangirani samo u okviru kategorije „cost effectiveness“, što pokazuje da to nema veze sa radom gradskih vlasti, nego sa stanjem u državi (Jeftina radna snaga, niska cena zemljišta, podsticajna sredstva koja se dodeljuju stranim investitorima … prim.aut.)
  • Činjenica je da „Financial Times“ uvek dobitnicima ponudi da se reklamiraju u časopisu gde se objavljuju rezultati.
  • I takođe je činjenica da to nije obavezno.

To što je Zaječar imao nesreću da se na ključnim pozicijama grada dugi niz godina smenjuju dva čoveka, koji po svojim tipovima ličnosti imaju konstantnu potrebu da sve oko njih bude grandiozno, pompezno i bahato ne znači da novinari istraživači ne bi trebalo da građane objektivno izveste o „nagradi“ od koje, ruku na srce, do sada nismo imali velike koristi, ali su zato ostali računi na 5.000 eura, ako naravno neko do sada nije taj dug izmirio.

Koliko je Zaječar zaista grad budućnosti znaju građani grada na Timoku. Prazni lokali, odlazak mladih u inostranstvo, partijsko zapošljavanje, vređanje novinara, etiketiranje građana su sve samo ne pozitivna klima jednog grada koji je dobio nagradu grada budućnosti.