https://pixabay.com/photos/fat-plants-vases-terracotta-green-4219230/
Reklame

Većina nas sanja da poseduje vrt koji će biti naše parče raja i beg od suvoparne realnosti – iako se inicijalno čini kao nemoguća misija, usled nedostatka vremena i finansija, sa vama ćemo podeliti nekoliko praktičnih saveta pomoću kojih možete momentalno da transformišete vaše dvorište.

https://unsplash.com/photos/csK5XPO87lI

Bilo da ste pristalica modernijeg industrijskog ili tradicionalnog i rustičnog stila, sledećih nekoliko univerzalnih sugestija će vam pomoći da za svega par sati kreirate svoju oazu mira.

#1 Opremite prostor baštenskom garniturom

Jedan od najlakših načina da momentalno osvežite vaš prostor jeste da izaberete odgovarajući nameštaj za njega. U zavisnosti od kvadrature vašeg dvorišta, možete se odlučiti za potpunu garnituru koja uključuje trosed i nekoliko fotelja ili paricajalni komplet, sa dvosedom ili kombinacijom par kružnih foteljica.

Ovakav baštenski set će poslužiti kao centralni deo vašeg dvorišta oko kojeg ćete dalje dekorisati. Ljubitelji savremenog stila se mogu opredeliti za limenu strukturu nameštaja, preko koje mogu ići jastuci i dušeci pastelnih nijansi. Nameštaj od punog drveta ili bambusa je savršen izbor za one koji preferiraju klasičnu ili vintidž modu.

Kako biste proces još više olakšali, topla preporuka stručnjaka za eksterni dizajn jeste da baštenski nameštaj online poručite, kako biste uštedeli na vremenu.

#2 Ukrasite dvorište lampionima

Dodavanjem ukrasnih lampica ili većih lampiona će vašem prostoru dodeliti potpuno novu notu personalizacije. Osvetljenje će učiniti da vaša bašta izgleda skockanije, ali i toplije – imaćete potpuno novi doživljaj kada uveče budete sedeli i uživali u čaši omiljenog pića ili poslastici.

Ukoliko preferirate intimniju atmosferu i prigušeno osvetljenje, možete se uvek opredeliti za baštenske baklje ili veće sveće. Zanimljiva i dugoročno štedljiva opcija su svakako solarne lampe koje možete zakačiti za ogradu ili zabosti u zemlju i tako obeležiti stazu. 

#3 Uvrstite sakulente i saksijsko cveće

Svoju kreativnost ispoljite tako što ćete kultivisati začinsko bilje, voće ili omiljeno cveće. Ukoliko se još uvek niste odlučili za biljku koju biste uzgajali, umesto standardnih ruža i petunija, predlažemo da razmislite o sadnicama orhideja ili belih kala.

Magnolije su odličan način da svom prostoru date lični i unikatni pečat, ukoliko naravno raspolažete kvadraturom. Drvo limuna je zanimljiv izbor ukoliko želite da se okušate u uzgajanju tropskog voća, a japanska trešnja ili crveni javor su sjajni za sve one koji žele da unesu malo vedrine i boje.

Takođe, možete i samostalno napraviti saksije u kojima ćete kultivisati željeno zelenilo i tako dodati vašem prostoru još ličniji otisak.

#4 Izradite kućicu za ptice

Vrlo popularan način da transformišete vaš kutak jeste da kreirate dom za vašeg ljubimca – to može biti kućica za psa, kutak za macu ili naravno, kućica za pticu. Ovaj projekat može biti vrlo jednostavan poduhvat za koji će vam trebati par sati, a možete uložiti i više vremena i izraditi autentične kućice koje će podrazumevati više delova.

Takođe, uz kućicu možete napraviti i hranilicu za ptice i tako pomoći ovim posetiocima vašeg vrta da lakše premoste zimski period.

#5 Napravite mozaik na betonu ili ogradi

Još jedan od fenomenalnih načina da ispoljite svoju kreativnost jeste da napravite dvorišni mozaik. Ovo možete postići pomoću različitih kamenja ili polomljenih staklenih komada (bilo od flaša ili staklenih predmeta). Ukoliko imate više novca na raspolaganju, možete uvrstiti i poludrago kamenje koje će vašem kutku ostaviti autentičnu notu i sofisticiran izgled.

Raznobojni kamenčići ili krupniji šljunak mogu vizuelno izmeniti kompletan izgled travnate površine, a njegovo održavanje ne podrazumeva nikakve specijalne uslove.

#6 Iskoristite stari nameštaj, predmete ili alat

Ljubitelji hortikulture najviše vremena utroše u uređivanju dekorativnih biljaka, te neretko zaboravljaju da svoj vrt mogu ukrasiti i na potpuno drugačiji način. Stari sto i stolice mogu poslužiti kao zanimljivo postolje za vaše biljke ukoliko ih malo osvežite novom bojom ili dekupaž tehnikom.

Dekupaž je veština dekorisanja predmeta i nameštaja listićima papira ili salveta na kojima je oslikan određeni motiv – kompletna tehnika se svodi na automatsko preslikavanje pomenutih motiva na objekat.

Sve što je potrebno jeste da predmet pripremite za rad, odnosno da ga ofarbate u svetlu boju ukoliko on već nije svetao, a potom da prethodno isečene i blago nakvašene komade salvete nalepite na njega. Za aplikaciju vam je potreban specijalni lepak za dekupaž koji možete nabaviti u prodavnicama slikarskog alata. Finalizirajte vaše delo tako što ćete ga prelakirati kako bi crtež duže trajao.

Pored stolice i stolova, možete iskoristiti zidne saksije, bicikli, staru klupu ili ljuljašku. Ovo ujedno može biti i odlična ideja za rođendanski poklon.

Nadamo se da su vam ovi saveti bili zanimljivi, koliko i korisni, te da ćete sa lakoćom transformisati vašu baštu u idealan lični kutak!

Reklame