Reklame

Saobraćajna signalizacija u pojedinim jednosmernim ulicama u Zaječaru u lošem je stanju: obavezni i zabranjeni smerovi nisu jasno obeleženi, a deo saobraćajnih znakova nestao je ili je oštećen. Vozači često voze po navici, a neretko se desi da se nezgoda izbegne samo sticajem srećnih okolnosti. Nakon pisanja portala Glas Zaječara pojedini znakovi su zamenjeni.

Ulice Kumanovska i Timočke bune, koje se nalaze u neposrednoj blizini srednjoškolskog centra, jednosmerne su. Ipak, gotovo svakodnevno se dešava da se vozila ovim ulicama kreću u nedozvoljenom smeru, a nezgode se izbegnu samo sticajem srećnih okolnosti.

Dozvoljeni i zabranjeni smer nisu obeleženi na pojedinim raskršćima što vozače dovodi u zabunu u pogledu smera kojim moraju ili smeju da se kreću. Kretanje u Kumanovskoj ulici (na slici iznad – ulica desno) dozvoljeno je ka ulici 7. septembra, dok je kretanje ulicom Timočke bune u smeru ka ulici 7. septembra zabranjeno!

Ovih dana konačno je postavljen novi znak. Nakon pisanja portala Glas Zaječara, 5. oktobra o ovom problemu, dva meseca kasnije znak za jednosmernu ulicu je postavljen.

U isto vreme ne postoji nijedan saobraćajni znak koji vozače upozorava da ulica 7. septembra od dvosmerne postaje jednosmerna ulica. Jedino upozorenje je suženje kolovoza u dužini od par metara, koji se nakon suženja širi. Ovo je ulica kojom prolaze mnogi vozači koji nastavljaju put Beograda, ili drugim smerom ka Bugarskoj.

Na ulazu u ulicu Kneginje Ljubice stoji znak o izričitoj zabrani kretanja motornih vozila u periodu od 7 do 20 časova.

Znak je, usled nemara, pre dva meseca bio okrenut pa je nemoguće sagledati celu poruku koju nosi za vozače motornih vozila koji, uprkos zabrani zbog blizine škole, ipak prolaze ovom ulicom u pomenutom periodu.

Napokon je i ovaj znak zamenjen nakon pisanja portala Glas Zaječara i sada vozači imaju postavljenu adekvatnu signalizaciju kada i u koje vreme ova ulica nije zabranjena za saobraćaj.

Kada iz Topličine ulice dođete do raskrsnice sa Kumanovskom, skretanje na levo je zabranjeno, ali znak za zabranjeni smer postavljen je samo sa jedne strane ulice. Sa druge strane znaka nema.

Svedoci smo činjenice da se oštećeni saobraćajni znakovi često ne zamene ni nekoliko meseci nakon oštećenja, ali nakon pisanja našeg portala nekoliko problema je rešeno. Posao novinara je da problem pronađu, a da nadležni taj problem saniraju. Za sada na nekoliko primera dokazali smo da smo nešto pokrenuli, zato vas pozivamo da nam o svojim problemima pišete, a sve što je u našoj mogućnosti, mi ćemo pokušati da uradimo.

Evo nekoliko tekstova u kojima smo pisali o problemima, a nadležni nakon toga reagovali:

28. januara pisali smo o Domu zdravlja da je zbog ne očišćenog snega on prečica do ortopedije. Nadležni su odmah reagovali.

Krajem jula tekuće godine počeli su radovi na asfaltiranju deonice puta između Brusnika i Tamniča. Vrednost radova na sanaciji i asfaltiranju je iznosio 19 miliona dinara. U 7 km puta ugrađeno je 2.350 tona asfalta. Asfalt je počeo da puca.

Nakon pisanja portala „Glas Zaječara“ nadležne službe su na delu deonice Brusnik – Tamnič uzele uzorak asfalta.

Znak na raskrsnici ulica Ljuba Nešić i Ivana Milutinovića skoro mesec dana je polomljen i ostavljen na trotoaru. Nadležni nisu našli vremena da saniraju ovaj saobraćajni znak skoro četiri nedelje, pisali smo 4. aprila. Ovih dana znak je zamenjen nakon 9 meseci.

9. januara pisali smo problemu i stanju podzemnog prolaza kod Doma zdravlja pošto se na samom stepeništu, i pored niske temperature, oseća se jak smrad koji je prouzrokovan činjenicom da se podzemni prolaz aktivno koristi kao javni toalet.

Mesec dana kasnije prolaz je očišćen, i postavljeno je svetlo.

U neposrednoj blizini osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“ bili su postavljeni usporivači brzine, sačinjeni od gumenih kalota. Jedna po jedna „kalota“ odvajala se od površine, sve dok „ležeći policajci“ nisu u potpunosti izgubili svoju svrhu, pisali smo 6. februara. Svega dva dana nakon naše objave zatekli smo radnike kako obavljaju radove u cilju sanacije uninštenih usporivača koji su od vitalnog značaja za bezbednost dece.

Ovo je samo deo problema koji je rešen nakon pisanja portala Glas Zaječara.

 

 

 

Reklame