Reklame

Drugi dan nakon Vaskrsa naziva se Svetli ili Vaskrsni utorak, nastavlja se proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika, kako u Crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima. Službe su iste kao i prethodna dva dana.

U narodu se ovaj utorak smatra najboljim utorkom u celoj kalendarskoj godini. U središnoj Šumadiji se, pak, praznuju tri vodena utorka.

To su, osim današnjeg, utorak po Đurđevdanu i utorak po Trojicama. Sva tri utorka, u jeku prolećnih radova u polju, posvećena su vodi, odnosno praznuju se da bi pala kiša, neophodna za rast i rod useva. Po verovanju u Gruži, na vodeni utorak nije valjalo ništa raditi (prati, šiti, krpiti, ukrašavati) na muškoj odeći, pogotovu budućih vojnika.

Ponegde se u selima održavaju svadbe, jer se vreme praznovanja smatra posebnom blagodaću, pa se ta blagodat želi preneti i na nove supružnike i njihovu novoosnovanu porodicu.

Ako se dete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovečno.

Tokom svih Uskršnjih dana važi pravilo da se radost deli sa svima, kada se treba okupiti sa porodicom i najbližima.

U ponedeljak je inače počela bela nedelja, sedmica u kojoj se ne posti. Slave koje „padaju“ u sredu i petak tokom ove sedmice nisu posne.

Reklame