Foto: Zaječar Online
Reklame

Kako je gradonačelnik Zaječara saopštio putem društvene mreže fejsbuk, od sinoć su snazi u Zaječaru nove ublažene mere.

Prema njegovim rečima on je juče kontaktirao nadležne u Vladi Republike Srbije i kabinetu premijerke, pošto mere Kriznog štaba nisu u ingerenciji grada, i uz veliko razumevanje nadležnih došli su do rešenja.

„U uslovima izuzetno teške epidemiološke situacije, svestan položaja u kome se nalazi delatnost ugostiteljstva, kao i još neke preduzetničke delatnosti, danas sam u svojstvu komandanta ŠVS grada Zaječara kontaktirao nadležne u Vladi RS i kabinetu premijerke.
Mere Kriznog štaba nisu u ingerenciji Grada, ali smo učinili sve da život i rad u našem gradu, funkcionišu i u ovim teškim vremenima. Uz veliko razumevanje nadležnih , došli smo do rešenja koje je jedino moguće u ovoj situaciji. Generalni sekretarijat Vlade, dao je mišljenje o primeni najnovije Uredbe i preporuka Kriznog štaba, u kome stoji da šalterska prodaja hrane i pića, u tom smislu, ne spada u oblast ugostiteljstva, koja obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, barovi, klubovi, splavovi, šalteri i kiosci za prodaju hrane i pića i sl.) Napomena je da se MORAJU poštovati sve druge preventivne, epidemiološke mere, kao i da restoran mora biti zatvoren za rad sa strankama U NEPOSREDNOM KONTAKTU. Deo objekta u kojem se sedi i poslužuje, MORA BITI ZATVOREN, a deo objekta koji ima šalter za direktnu, neposrednu predaju hrane kupcu, može raditi“. saopštio je Ničić.

On je kazao i to da ukoliko je delatnost takva da podrazumeva usluživanje, tako što će kupci (korisnici) boraviti duže vremena (duže od 15 minuta), u zatvorenom prostoru, bez maski, i na odstojanju od minimum 1,5 metra, onda je takav objekat NEBEZBEDAN.

„Bitan činilac je sigurnost i bezbednost pružanja usluga, odnosno obavljanja privredne i druge delatnosti (misli se na knjižare, cvećare, prodaju farbarske i gvožđarske robe i sl.)
Molimo Vas, poštovani preduzetnici, da zajedničkim poštovanjem mera pokušamo da situaciju sa covid-19 infekcijom, u našem gradu, obuzdamo. Unapred hvala“ poručio je Ničić.

Ove mere stupaju na snagu odmah, od petka 19. marta.