Na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, 28. avgusta 2022. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki gospodin Ilarion služio je večernje bogosluženje u zaječarskom Sabornom hramu nakon kog je poveo litiju ulicama grada. Učešće u molitvenom hodu za blagosloveni život, porodicu i mir, uzelo je sveštenstvo i monaštvo Eparhije timočke i veliki broj vernika. Litija je završena u porti zaječarske crkve gde je potom služen Molebni kanon Presvetoj Bogorodici.

Nakon molebna, Episkop se obratio sabranom narodu i istakao da razlog sabranja nikako nije mržnja i osuđivanje bilo kog čoveka već isključivo molitveno i hrišćansko zastupanje Istine Božje i Božjeg poretka po kom funkcioniše čitava priroda. Ova naša litija je Bogorodičina litija za blagosloven mir, blagoslovenu porodicu i blagosloven život, a to ukazuje da postoji mir koji nije blagosloven, postoji takozvana porodica koja nije blagoslovena i postoji život koji nije blagosloven. Mi nismo ovde da osudimo one koji drugačije misle nego da ukažemo na opasnost i problem koji se na mala vrata već uvukao u školske udžbenike. Mi ovde jesmo da budemo dostojanstveni i kažemo da se mi sa time ne slažemo jer znamo, kao narod Božji, da iza svakog postupka koji nije blagosloven dolazi stradanje. Mi se molimo da do toga ne dođe, rekao je vladika Ilarion i dodao – Sabrali smo se ovde ne da osudimo ljude već da osudimo greh, laž i obmanu koja se nameće našem blagočestivom, hrišćanskom i svetosavskom narodu koji živi u Crkvi i koji veruje u Boga ili koji možda i ne veruje u Boga ali živi po blagoslovenom poretku prirode. Mi smo ovde da izrazimo žaljenje i molitvu Presvetoj Bogorodici za sve one koji su u zabludi duhovnoj, zato što su i oni nečija deca i nečiji unuci a teško da će biti i nečiji roditelji ako ostanu na tom putu. Mi smo ovde da ukažemo da Gospod svakog čoveka voli i priziva u Carstvo nebesko kroz pokajanje i kroz poznanje Istine.

Podsećajući da u Crkvi Hristovoj ima mesta za sve, Episkop timočki je zaključio – Dužni smo da se trudimo u pokajanju, da se molimo za one koji su u zabludi i da ne osuđujemo jedni druge, jer će samo tako ovo sabranje Bogorodičino biti na korist nama prisutnima ali i onima kojima je pomoć prekopotrebna a da toga nisu ni svesni hodeći u svom duhovnom bunilu. Mi smo ovde sabrani da uz Oca našeg nebeskog u zagrljaj prihvatimo svakog onog koji iz daleke zemlje bluda i greha sa pokajanjem poželi da se vrati u Crkvu Hristovu.

Izvor: Eparhija timočka

Reklame