Reklame

Festival hrišćanske kulture kao manifestacija koja promoviše duhovne, kulturne i umetničke vrednosti, i ovu šestu godinu za redom, svojim sadržajem nastavlja da oplemenjuje i obogaćuje učesnike, goste i svakoga čoveka. Festival se održava u organizaciji Eparhije timočke, uz podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije i Grada Zaječara.

Svečano otvaranje šestog Festivala hrišćanske kulture zakazano je za ponedeljak, 13. septembra od 18. časova. Nakon pozdravnog slova predstojatelja Crkve Božje u Eparhiji timočkoj – Njegovog Preosveštenstva Episkopa timočkog g. Ilariona, i svečanog otvaranja ovogodišnjeg Festivala, u okviru prve festivalske večeri besedu o Svetom Vasiliju Ostroškom u duhu 350-godišnjice svetiteljevog prelaska (pashe) u večnost, izgovoriće protoprezviter-stavrofor mr Slobodan-Boban Jokić, arhijerejski namesnik nikšićki.

Hor Prepodobne mati Angeline krušedolske iz Nikšića, koji punih dvadeset godina pod umetničkim rukovodstvom prof. Ane Bojić umilnim pojanjem proslavlja Gospoda, održaće svečani koncert dajući slavoslovni doprinos obeležavanju 350-godišnjice upokojenja velikog čudotvorca ostroškog.

Povodom 350-godišnjice upokojenja Svetog i bogonosnog oca našeg Vasilija Ostroškog, u produkciji Televizije Hram, Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke priređen je dokumentarni film „Sveti Vasilije Ostroški-svedok Vaskrsenjaˮ autora katihete Branislava Ilića. Nakon premijernog prikazivanja filma u porti Sabornog hrama Roždestva Presvete Bogorodice, koje je zakazano za 19.30č, o filmu će govoriti Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion; Njegovo Preosveštenstvo Episkop stobijski i mjestobljustitelj strumički g. David; dr Jasmina Ćirić, docent Filološko-umetničkog Fakulteta u Kragujevcu, odsek za primenjenu i likovnu umetnost; Mira Lolić-Močević, urednica Televizije Hram; i katiheta Branislav Ilić, autor filma. U muzičkom delu programa povodom premijere filma, nastupiće hor Prepodobne mati Angeline krušedolske iz Nikšića, pod umetničkim rukovodstvom prof. Ane Bojić.

Sutradan, 14. septembra u 9. časova, na praznik Prepodobnog Simeona Stolpnika, povodom početka Crkvene nove godine, na temeljima ranohrišćanske bazilike u okrilju lokaliteta Feliks Romilijana, Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion, uz sasluženje Njegovog Preosveštenstva Episkopa stobijskog i mjestobljustitelja strumičkog g. Davida, sveštenstva i vernog naroda Božjeg, služiće svetu arhijerejsku Liturgiju. Blagoljepiju će doprineti milozvučno udruženo pojanje hora Prepodobne mati Angeline iz Nikšića i hora Sabornog hrama Roždestva Presvete Bogorodice u Zaječaru.

Nakon liturgijskog sabranja, sa početkom u 11. časova, u Kuli 19 lokaliteta Feliks Romulijana, biće upriličena poseta izložbe „Zapad u istočnom ruhuˮ, autora Mirne Jovanović, dok će u nastavku biti prikazan dramski prikaz Biografije Dostojevskog.

U večernjim časovima istoga dana, u svečanoj dvorani Narodnog muzeja u Zaječaru, sa početkom u 19. časova, održaće se svečano otvaranje „Ranohrišćanske grobnice Nišaˮ. Sat vremena kasnije, u porti Sabornog hrama u Zaječaru zakazana je promocija Zbornika radova „800. godina autokefalnosti SPC u Eparhiji timočkojˮ.

U sredu, 15. septembra sa početkom u 12. časova, u istorijskom arhivu održaće se promocija knjige „Prota Milan Rašić – sveštenik i upravnik Arhiva u Zaječaruˮ. Istoga dana, sa početkom u 19. časova, u porti zaječarskog Sabornog hrama, predavanje na temu: „Dostojevski kao bogotražiteljˮ, održaće gospodin Nenad Plavšić.

U četvrtak, 16. septembra, sa početkom u 12. časova, u „Gostoprimniciˮ odražaće se promocija knjige „Savremena čitanja Velikog inkvizitoraˮ. U svečanoj dvorani zaječarske Biblioteke sa početkom u 17. časova, predavanje na temu: „Stvaralaštvo Dostojevskogˮ, održaće dr Dejan Milutinović i Vladimir Pištalo. Istoga dana u porti Sabornog hrama Roždestva Presvete Bogorodice, sa početkom u 19. časova, predavanje na temu: „Svetotajinski život Crkve Božjeˮ, održaće protoprezviter-stavrofor dr Vladimir Vukašinović i prezviter dr Srboljub Ubiparipović. Nakon predavanja u Sabornom hramu biće upriličen nastup horova, u kojem će učestvovati kamerni hor „Lavirintˮ; gradski hor „Mokranjacˮ, kao i hor hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru.

U petak, 17. septembar, sa poečtkom u 10č, u svečanoj dvorani zaječarske Gimnazije biće priređen književni portret Vladimira Pištala, u kojem će učestvovati Vladimir Pištalo i Nenad Šaponja. Istoga dana, u porti Sabornog hrama, sa početkom u 19.30č, zakazano je svečano otvaranje petog Festivala duhovno-dokumentarnog filma, dok će se u nastavku odražati premijerno prikazivanje filma o Svetom Nektariju Eginskom „Božji čovekˮ. U subotu 18. septembra planirano je prikazivanje filmova u takmičarskoj konkurenciji.

Dečja nedelja na ovogodišnjem Festivalu hrišćanske kulture počeće u nedelju, 19. septembra, na praznik Čuda Svetog Arhangela Mihaila u Honi (Kolosi), liturgijskim sabranjem u zaječarskom Sabornom hramu, dok će se u nastavku Liturgije služiti molepstvije na početku nove školske godine. Nakon molitvenog sabranja u porti će biti održana dečja predstava. Istoga dana u porti hrama, sa početkom u 17. časova, biće upriličen muzičko-scenski prikaz „Poema Fjodorˮ. Retrospektiva animiranog filma održaće se sat vremena kasnije. Svečano zatvaranje petog Festivala duhovno-dokumentarnog filma, zakazano je za 19. časova, u svečanoj dvorani zaječarskog pozorišta, nakon čega će biti prikazan pobednički film. U misionarskom centru Eparhije timočke „Gostoprimnicaˮ, od 21č, održaće se završni koncert filmskog festivala.

U ponedeljak, 20. septembra, u navečerje prestonog praznika zaječarskog Sabornog hrama, nakon služenja prazničnog večernjeg bogosluženja i litije ulicama grada, portret Dostojevskog biće svečano uručen Eparhiji timočkoj. U porti Sabornog hrama, u 20.30č, predavanje na temu: „Dostojevski, vera i hrišćanstvoˮ, održaće dr Bogdan Lubardić.

Na praznik Roždestva Presvete Bogorodice, 21. septembra, sa početkom u 8.30č, služiće se sveta arhijerejska Liturgija u Sabornom hramu. Nakon litrugijskog sabranja u porti hrama svečano će biti otvorena izložba „Moj hram – moj gradˮ. Svečano zatvaranje šestog Festivala hrišćanske kulture održaće se u svečanoj dvorani zaječarskog pozorišta, sa početkom od 19. časova, dok će u nastavku biti održan završni koncert umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Biničkiˮ.

Vladika Ilarion o Festivalu hrišćanske kulture

Činjenicu da sam po volji Božjoj izabran da budem prorok u postojbini svojoj i u rodu svome, iskoristio sam za dalju nadogradnju nekih stvari i ideja svojih prethodnika na episkopskoj katedri, a sa druge strane, imajući iskustvo zajedničkog života u manastirskom opštežiću i sagledavajući neizmeran značaj harmonije, najveći deo svog pregalaštva usmerio sam na formiranje i unapređenje dobrih zajednica sveštenika, brinući najpre za dobro crkve i vernog naroda, a onda i za potrebe sveštenika pojedinačno, kao porodičnih ljudi, usklađujući potrebe i obaveze ovakvih bratstava pri hramovima. Kao jedan od plodova zajedničkog rada, gotovo svakodnevne međusobne komunikacije i razmene mišljenja i ideja, pojavio se i Festival hrišćanske kulture. Svi sveštenici iz Zaječara u većoj ili manjoj meri učestvuju u organizaciji istog, a veliki broj sveštenika iz Eparhije redovno prati događaje na Festivalu. Svi smo na neki način bili pozitivno iznenađeni kako se Festival, koji je započeo skromnom idejom, razvio u jednu zaista reprezentativnu manifestaciju u gradu Zaječaru, koja po svome značaju prevazilazi ne samo okvire grada, već i Timočke eparhije. U cilju dopiranja do što većeg broja ljudi, u okviru Festivala hrišćanske kulture održava se i Festival duhovnog dokumentarnog filma. Trudimo se da ova, najpre duhovna manifestacija, a zatim i kulturna animira i poveže, a zatim i crkvi privede što veći broj ljudi, naročito mladih, kod kojih je veoma prepoznatljivo traganje za istinom i smislom postojanja i života, rekao je Episkop timočki g. Ilarion u intervjuu na talasima Radio Svetigore.

Priredio,

Katiheta Branislav Ilić