U proteklih godinu dana dva puta je došlo do požara u zgradi nekadašnjeg bioskopa „Timok“. Paljenje nagomilanog smeća na balkonu bioskopske sale dovelo je do nepovratnog uništenja objekta u kome su se nekada rado okupljali Zaječarci.

 

Po drugi put za nešto manje od godinu dana u zgradi bioskopa „Timok“ izbio je požar.

U novembru prošle godine požar je zahvatio deo prostorija kod glavnog ulaza, dok je juče požar zahvatio balkon i deo velike sale.

Opasnost od požara stalno preti, Foto: A. Risantijević

Opasnost od požara stalna je pretnja u ovom, nekada velelepnom, objektu u kome je u proteklih nekoliko godina došlo do nagomilavanja velike količine smeća.

Smeće su, osnovano se veruje, u objektu nagomilali povremeni stanari, koji su smeštaj pronašli napuštenim prostorijama starog bioskopa „Timok“.

Sala bioskopa „Timok, snimljeno februara 2019.

Početkom februara ove godine ekipa portala „Glas Zaječara“ snimila je kratki dokumentarni film o stanju u kome se nalazi ova velelepna građevina.

Tom prilikom uverili smo se da je nekadašnja sala bioskopa gotovo neprepoznatljiva – sve što je metalno isečeno je i izneto iz sale, a gomila smeća bila je razbacana na sve strane.

Večeras u 20 časova: "Bio jednom jedan bioskop"

Čeda Janković početkom XX veka izgradio je jednu od, za tadašnja vremena, najmodernijih bioskopskih sala. U ovoj sali trenutno se prikazuju samo dva žanra: horor i ljudska drama.

Gepostet von Glas Zaječara am Donnerstag, 7. Februar 2019

Nakon objavljivanja dokumentarnog filma usledila je reakcija nadležnih i ulaz u bioskop „Timok“ konačno je zatvoren.

Nažalost, najveći deo smeća, koje je veoma  zapaljivo, ostao je u objektu. Jučerašnji požar koji izbio na balkonu na kome se, što dokumentarni film koji je snimio portal „Glas Zaječara“ i dokazuje, nalazila najveća količina smeća dokazao je da je ova odluka bila pogrešna.

Proces restitucije kojim će, kako nezvanično saznajemo, zgrada bioskopa „Timok“ biti vraćen naslednicima Čede Jankovića privodi se kraju, a za sada nije izvesno kolika je odšteta koja će biti potraživana od nadležnih kojim su ovim objektom raspolagali od kraja drugog svetskog rata do danas. Ono što jeste izvesno je činjenica da je šteta na objektu iz dana u dan sve veća i veća, kao i da je jučerašnji požar nepovratno uništio već ruiniranu salu u kome su generacije Zaječaraca sanjale velike snove uživajući u magiji velikog platna.

 

Reklame