Deo kabastog smeća iz predvorja bioskopa u pomoćne prostorije uklonjen je, a ekipa JKSP „Zaječar“ danas je obavila grupe radove na objektu.

O propadanju zdanja u kome je nekada bio smešten zaječarski bioskop „Timok“ pisali smo već nekoliko puta u proteklim mesecima.

Na opasnost koju predstavlja stanje u kome se objekat nalazi ukazali smo prilikom izbijanja požara prošle godine, o čemu više možete pročitati OVDE.

O postepenom nagomilavanju smeća koje su privremeni stanari nagomilali u ovom objektu pisali smo OVDE i OVDE, upozoravajući na srazmere ovog problema.

Predvorje bioskpa „Timok“, foto: A.Risantijević

Imajući u vidu da sve ovo nije za posledicu imalo ma kakvu reakciju, kako bi još jednom ukazali na opasnost po zdravlje i bezbednost ljudi, kako onih koji stanuju u neposrednoj okolini objekta, tako i onih koji su prinuđeni da tu borave sačinili smo video zapis stanja u kome se objekat nalazi usled dugogodišnjeg nemara zajednice.

Večeras u 20 časova: "Bio jednom jedan bioskop"

Čeda Janković početkom XX veka izgradio je jednu od, za tadašnja vremena, najmodernijih bioskopskih sala. U ovoj sali trenutno se prikazuju samo dva žanra: horor i ljudska drama.

Gepostet von Glas Zaječara am Donnerstag, 7. Februar 2019

U toku prepodnevnih časova juče je iz objekta uklonjen deo smeća – i to iz samog predvorja i pomoćne prostorije koja se nalazi sa desne strane ulaza.

Danas je ekipa Javno komunalno stambenog preduzeća „Zaječar“ izvela radove na saniranju razbijenih ulaznih vrata i rupa nastalih lomljenjem stakala.

Iako nema dileme da su ovi radovi izvedeni sa pozamašnim zakašnjenjem, nakon što je proizvedena značajna šteta, kroz pretvaranje zgrade u deponiju, ali i kroz odnošenje metalnih predmeta i razaranje unutrašnjosti – ipak pozdravljamo činjenicu da je konačno nešto preduzeto na zaustavljanju daljeg propadanja i taloženja smeća u ovom objektu.

Kako nezvanično saznajemo, proces restitucije bi mogao biti okončan već u toku ove godine, a mnogi Zaječarci maštaju da će ovo predivno zdanje u centru Zaječara, nastalo s početka XX veka, dočekati bolje dane u nastupajućem periodu.