Bioskop "Timok" nekada

Filmska magija svoj put do Zaječara našla je svega dve godine nakon što su braća Limijer održala prvu projekciju filma u Parizu. Danas je na repertoaru bioskopa „Timok“ samo ljudska drama i horor.

Dve godine nakon što su čuvena braća Limijer organizovala prvu projekciju filma u Parizu pokretne slike stigle su u Zaječar.

Čeda Janković, znameniti zaječarski trgovac, prepoznao je moć filmske magije i 1924. godine otpočela je izgradnja moderne bioskopske dvorane u gradu na Timoku.

Dvorana bioskopa „Timok“ bila je izgrađena po ugledu na bioskopske dvorane u Beču – imala je divan balkon, i zamašan kapacitet – 450 mesta!

Po završetku Drugog svetskog rata imovina Čede Jankovića je konfsikovana, a bioskop je prešao u ruke države.

Svoje zlatno doba u posleratnom periodu bioskop je doživeo sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, a čuvena „Bitka na Neretvi“ oborila je sve rekorde u broju prodatih karata!

Inflacija je zatvorila vrata bioskopa. Prvi film prikazan nakon dužeg perioda bilo je čuveno ostvarenje „Podzemlje“.

Filmska magija potpuno je nestala pre više od jedne decenije.

Kultno okupljalište Zaječaraca danas je u više nego jadnom stanju – u ovo smo se uverili više puta posmatrajući bioskop sa spoljne strane.

Ipak, ono što smo zatekli unutra, potpuno nas je  zaprepastilo.

Nekadašnja sala bioskopa je gotovo neprepoznatljiva – sve što je metalno isečeno je i izneto iz sale, a gomila smeća razbacana je na sve strane, a neopisiv smrad na trenutku disanje čini nemogućim.

Posvuda su tragovi koji svedoče o tome nečemu još strašnijem od propadanja jedne ustanove kulture: sala bioskopa „Timok“ već duže vreme je dom izvesnom broju ljudi koji su ostali bez krova nad glavnom.

Iako je stanje u kojoj se nalaze prostorije za svaku osudu, ipak nameće se pitanje: zašto grad nema makar privremeno prihvatilište za lica bez krova nad glavom i zašto nema inicijative da se ono formira?

U kakvom stanju je jedno od najgrandioiznijih zdanja predratne arhitekture možete pogledati u sledećem video prilogu.

Večeras u 20 časova: "Bio jednom jedan bioskop"

Čeda Janković početkom XX veka izgradio je jednu od, za tadašnja vremena, najmodernijih bioskopskih sala. U ovoj sali trenutno se prikazuju samo dva žanra: horor i ljudska drama.

Gepostet von Glas Zaječara am Donnerstag, 7. Februar 2019