Tragom obaveštenja objavljenog na stranici Društva za proučavanje i zaštitu ptica objavili smo priču o uništenju prirodnog staništa zaštićenih vrsta prilikom izvođenja radova na uređenju prostora za zaječarsku „Gitarijadu“. Po prijavi Udruženja građana „No kill coalition“ izvršen je inspekcijski nadzor i podneta prekršajna prijava.

U jeku sezone razmnožavanja ptica koje nastanjuju pluća Zaječara, park šumu Kraljevica, otpočeli su radovi na uređenju prostora za održavanje čuvene zaječarske „Gitarijade“.

Tragom uznemirujuće objave na stranici Društva za proučavanje zaštitu ptica objavili smo 10. juna 2018. godine vest o razaranju prirodnog staništa ugroženih vrsta tpica o čemu više možete pročitati OVDE.

Odmah nakon naše objave reagovalo je i Udruženje građana „No kill coalition“, podnevši prijavu na osnovu koje je izvršen inspekcijski nadzor na lokaciji gde su izvođeni radovi.

U izveštaju sačinjenom nakon inspekcijskog nadzora između ostalog se navodi:

„Očigledna ekološta šteta učinjena je na staništu strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta ptica usled degradacije dela travne površine, skidanjem travne površine, kao i površinskog sloja zemlje, a dodatno nasipanjem sitnim mlevenim kamenom. Ove aktivnosti su izvedene bez mišljenja ili rešenja o uslovima zaštite prirode koje izdaje Zavod za zaštitu prirode Srbije“.

O izvršenom inspekcijskom nadzoru i prijavi Udruženja građana „No kill coalition“ detalnije možete pričati ovde.

Postupak protiv odgovornog lica, načelnika Gradske uprave Zaječar, Slobodana Videnovića, pokrenut je 5. oktobra 2018. godine na osnovu zahteva za pokretanje postupka podnetog od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

Postupak protiv odgovornog lica Gradske uprave Zaječar je u toku, očekuje se saslušanje svedoka, a još uvek nije izvesno kada se može očekivati odluka suda u ovom slučaju.

Izvesno je da su radovi na uređenju prostora za zaječarsku „Gitarijadu“ izvođeni bez pribavljenog mišljenja ili rešenja o uslovima zaštite prirode koje izdaje Zavod za zaštitu prirode Srbije čime je naneta šteta životnom staništu ugroženih vrsta.

Sa velikom pažnjom nastavićemo da pratimo ovaj postupak.