Foto: Privatna arhiva
Reklame

Portal „Glas Zaječara“ još je početkom juna ove godine objavio vest o narušavanju staništa ugroženih životinjskih vrsta do koga je došlo priliom izvođenja radova na uređenju prostora za održavanje popularne muzičke manifestacije – „Gitarijade“.

Foto: Privatna arhiva

Tom prilikom najavili smo da ćemo temeljnije istražiti navode da je došlo do narušavanja staništa ugroženih vrsta ( detaljnije pročitajte : OVDE  ).

Inspekcijski nadzor po prijavi Udruženja građana „No kill coalition“ izvršen je 12. jula, a kako ni dva meseca kasnije na adresu naše redakcije nije stiglo nikakvo obaveštenje o preduzetim merama, obratili smo se Ministarstvu za zaštitu životne sredine sa zahtevom za dostavu informacija o ovom slučaju. Odgovor nismo dugo čekali.

U detaljnom izveštaju navodi se da je Bratislav Grubač, predstavnik Zavoda za zaštitu prirode, prilikom izvršenog nadzora utvrdio: „da je prilikom izvođenja radova došlo do promene namene korišćenja zemljišta, na pripremi prostora za Zaječarsku Gitarijadu, čime je deo staništa degradiran na površini od preko 1 ha“.

U izveštaju se dalje navodi: „Očigledna ekološta šteta učinjena je na staništu strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta ptica usled degradacije dela travne površine, skidanjem travne površine, kao i površinskog sloja zemlje, a dodatno nasipanjem sitnim mlevenim kamenom. Ove aktivnosti su izvedene bez mišljenja ili rešenja o uslovima zaštite prirode koje izdaje Zavod za zaštitu prirode Srbije“.

Foto: Privatna arhiva

U neposrednoj okolini prostora za „Zaječarsku Gitarijadu“ utvrđeno je prisustvo strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta ptica, a u cilju dalje degradacije travnih i drugih staništa strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta ptica nepohodno je da se pre organizovanja ovakvih ili sličnih manifestacija obavesti Zavod za zaštitu prirode Srbije, i podnese zahtev za izdavanje uslova zaštite prirode.

Imajući u vidu da su predmetni radovi izvedeni bez mišljenja ili rešenja o uslovima zaštite prirode koje izdaje Zavod za zaštitu prirode Srbije, Ministarstvo za zaštitu životne sredine podnelo je predlog za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornog lica Gradske uprave Zaječar, Slobodana Videnovića.

Da li će odgovorna lica biti kažnjena za svoj nemar i da li će se ovim konačno staviti tačka na dalje degradiranje životnog staništa ugroženih vrsta u Zaječaru – ostaje da se vidi.

 


1 komentar