Foto: Privatna arhiva

Radovi na uređenju prostora na kome će se u buduće održavati zaječarska „Gitarijada“ u punom su jeku. Zaječar se priprema za održavanje 52. „Gitarijade“, a očekuje se da će poznata imena koja su ovogodišnji „hedlajneri“ privući veliki broj posetilaca iz čitavog regiona.

Foto: Printscreen

U jeku je i sezona razmnožavanja ptica – čiji se dom, sasvim prirodno, nalazi u plućima Zaječara – park šumi Kraljevica. Vremenske prilike koje su zadesile naše područije u februaru i martu nisu išle na ruku pticama, a imali smo prilike da budemo svedoci velikog pomora među pojedinim vrstama.

Neke vrste ptica gnezde se na tlu, što ih čini posebno osetljivim na svaku vrstu uznemiravanja, naročito u periodu razmnožavanja, kada su njihovi ptići i jaja ugroženi – kako od prirodnih predatora, tako i od čoveka.

Poljoprivredni radovi i građevinski radovi mogu prouzrokovati uništenje već ugroženih vrsta, koje se gnezde i izvode svoje mlade.

Među njima su i žuta pliska i velika strnadica – ptice koje se nalaze na listi strogo zaštićenih vrsta Srbije, a čija pesma se donedavno mogla čuti na područiju zaječarskog vašarišta.

Nažalost – njihova pesma zauvek je utihnula.

Na stranici Društva za pročuavanja i zaštitu ptica danas je objavljeno uznemirujuće obaveštenje koje prenosimo u celosti:

Foto: printscreen

Kao što smo već naveli, obe vrste ptica nalaze se na listi ugroženih vrsta, i obe se gnezde pri tlu.

Imajući u vidu da je trenutno sezona razmnožavanja, gotovo je izvesno da su ptice imale mlade ili da su snele jaja – što znači da je velika verovatnoća, ako je ptica zaista bilo kako proučavaoci ptica tvrde, da su ptići živi pregaženi i zatrpani, odnosno da su gnezda sa jajima uništena.

Zakon o zaštiti prirode Srbije strogo zabranjuje uznemiravanje zaštićenih vrsta u vreme razmnožavanja, kao i njihovo uništavanje:

Foto: Printscreen

Da li je nemar zaista uzeo danak i da li su ove ugrožene vrste zauvek napustile područije koje su nastanjivale – što bi bila nenadoknadiva šteta?!

Nastojaćemo da utvrdimo šta se zaista dogodilo i da li su gnezda ovih divnih, ugroženih vrsta ptica, zaista uništena. Kaznene odredbe pomenutog Zakona o zaštiti prirode zaista su stroge, no ako su mladi i jaja ovih vrsta uništena, onda je za svaku meru zapravo i kasno.

Foto: Printscreen

O novim saznanjima obavestićemo čitaoce u najkraćem roku.

 

4 komentara