Rudarski basen Bor, foto: Serbia ZiJin Cooper

Kompanija Srbija Ziđin koper (Serbia ZiJin Copper) objavila je da su od preuzimanja Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor plate porasle 50 odsto, da sledi novo povećanje u ovoj godini i pozvala predstavnike sindikata, koji pored ostalog traže povećanje zarada, da nastave razgovore „na realnim osnovama, jer protestima i širenjem neistina štete interesima i kompanije i svih zaposlenih“.

„Prosečna neto zarada zaposlenih porasla je za 50 odsto u odnosu na 2018. godinu, veća je za 61,5 odsto u odnosu na republički prosek, pa danas iznosi više od 110.000 dinara. Za naše zaposlene je važno da znaju da i ove godine mogu da računaju na novo uvećanje zarada, što predviđa novi Pravilnik o radu, na temelju naše odgovorne poslovne politike, kao i profesionalnosti i posvećenosti naših zaposlenih“, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je i da je kompanija za četiri godine poslovanja u Srbiji pokazala „isključivo brigu i odgovornost prema svojim zaposlenima i zajednici u kojoj posluje, poštujući pri tom i zakone Srbije i interna akta kompanije“.

Podseća se i da je na ime različitih poreza, od kako je Ziđin preuzeo kompaniju, u budžet Srbije uplaćeno 348 miliona dolara.

„Stabilnost i uspeh u radu, čak i u uslovima svetske krize, omogućili su nam i da uvećamo broj zaposlenih za oko 2.780, pa danas naš tim broji više od 6.100 ljudi. Koliko nam je stalo do svakog zaposlenog, pokazali smo i kada smo sačuvali oko 1.000 radnika u topionici, obezbedivši im redovne zarade, iako usled rekonstrukcije, topionica mesecima nije u funkciji“, naveli su iz Ziđina.

Istakli su i da su, poštujući interese zaposlenih, voljni da nastave razgovor sa sindikatima, „kako bi se u realnim okvirima zaključio novi Kolektivni ugovor i stavila tačka na sve neistine vezano za uslove rada u Srbija Ziđin koper“.

Smatraju i da dosadašnji rezultati, kao i razlika u uslovima rada u odnosu na period pre preuzimanja kompanije, „govore o snažnoj opredeljenosti Srbija Ziđin kopera da ulaže u kadrove“.

„Međutim, kompaniji sa više od 6.000 zaposlenih nije realno tražiti da se obaveže na povećanje iznosa zarada u određenom procentu svake godine, posebno imajući u vidu da su zarade naših zaposlenih već dostigle visok nivo u odnosu na republički prosek“, piše u saopštenju.

Navedeno je i da će kompanija, u skladu sa principima društvene i poslovne odgovornosti, nastaviti sa korenitim reformama i ulaganjem u nove tehnologije, u ljude, lokalnu zajednicu i unapređenje životne sredine.

Deo radnika kompanije Ziđin Koper, uz podšku velike grupe drugih stanovnika Bora, blokirao je juče na pola sata ulaz u to preduzeće, zahtevajući od poslodavca povišicu pata od 14,3 procenta, u skladu sa inflacijom u Srbiji.

Radnici su zahtevali i da se stavi van snage Pravlnik o radu koji osporavaju i primeni zatečeni Kolektivni ugovor koji je potpisan kada je kineski partner postao većinski vlasnik nekadašnjeg RTB-a Bor.

Iz Sindikata „Nezavisnost“ su ocenili da je uprava Ziđina „novim, jednostranim i nezakonito donetim Pravilnikom o radu ponizila radnike i sindikate i iskazali nepoštovanje prema Ministarstvu rudarstva i energetike, kao potpisnika i garanta ugovora o strateškom partnerstvu“.

Predstavnik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković zapretio je blokadom preduzeća od 24 časa, ako se ne prihvate zahtevi sindikata.

Lideri reprezentativnih sindikata istakli su da će tražiti da se, pored Ministarstva rudarstva i energetike, i druga ministarstva uključe u rešavanje spora sa Ziđinom.

Ranije je uprava Ziđina ponudila povećanje plata za pet procenata i linearno povećanje od 5.000 dinara, ali su taj predlog sindikalisti odbili kao neprihvatljiv.

Izvor: N1

Reklame