Dragana Rašić - potpredsednica GrO DS-a u Zaječaru
Reklame

Dragana Rašić, kandidatkinja za poslanicu na listi „Srbija protiv nasilja“, ispred Demokratske stranke, povodom svetskog Dana borbe protiv nasilja nad ženama, za Glas Zaječara kaže da su 27 žena, majki, ćerki, prijateljica, a još ne znamo da li je to konačan broj, ubijeno od početka godine.

Prema njenim rečima, do kraja godine je još mesec dana, a crna je statistika femicida u Srbiji.

„U poslednjih nekoliko godina, situacija je nikada gora. 2/3 krivičnih dela je iz domena porodičnog nasilja. Preliva se. Tenzija, polarizacija društva, nemaština, kriza, pogrešne vrednosti, nedostatak insistucija, i nepoverenje! Prvenstveno nepoverenje prema institucijama koje se permanentno bave nasiljem u porodici i ženama, uopšte“, ističe ona.

Rašićka kaže, da žene ne prijavljuju, okolina ne reaguje jer „nije njihova stvar!“.

„Žene kažu da se ne osećaju sigurno. One ne veruju da će biti zaštićene. I strah ih je! Nasilje je u kući, nasilje je u školama, nasilje je na televiziji, u Skupštini, na ulicama. Gde je kraj svemu ovome? Kako okrenuti ovu sumornu sliku stvarnosti ? Na prvom mestu, kroz obrazovanje. Od najnižih razreda pa nadalje. Sistemski. Pričati, pričati, pričati… Oživeti poštovanje zakona, osloboditi sudove i vratiti integritet službenim licima. Postupati prema svima jednako, nikome po privilegiji. To će doprineti atmosferi sigurnosti, a kada ima sigurnosti ima i poverenja. I onda ćemo prijaviti! Ako mi nismo u stanju, prijaviće prvi komšija. I posle nekog vremena imaćemo zrelo, uređeno, demokratsko društvo, bazirano na jednakosti muškaraca i žena i poštovanju vrednosti i normi. To će biti sigurni znak da smo, kao društvo, zacelili. Do tada, pognimo glavu za svaki od 27 ugašenih života, ali ne zaboravimo da smo upravo mi nositelji nade da se više nikada ni jedna neće dogoditi“,kazala je Dragana Rašić za Glas Zaječara.

Reklame