Foto: https://unsplash.com/photos/IBWJsMObnnU

Po nekima zastarela metoda oglašavanja, a po drugima – vanvremeski i provereno dobar način za predstavljanje kandidata, ideja i programa tokom izbornih kampanja. Njihovo veličanstvo – politički plakati i leci

Sigurno ste primetili kako se već nekoliko meseci pred svaki izborni ciklus vaš grad pretvori u izložbeni prostor učesnika na izborima? Tu se skoro po pravilu uvek nađu njihova lica i slogan – zaštitni znakovi kampanje koju vode. 

Dok se u zapadnom svetu tradicionalni mediji odavno zamenjuju digitalnim u svetu političkog marketinga, a novinski intervjui Twittovima kandidata, u celom regionu plakati, leci i tradicionalni marketing i dalje imaju primat tokom političkih kampanja. Zbog čega je to tako i šta je to što plakate, letke i druge štampane formate čini nezamenjivim marketinškim alatima u političkoj sferi, saznajte u nastavku teksta!

#1 Štamparije su povoljan i oproban saradnik političkih marketara

Savremene mašine i stručno osoblje štamparija nude pregršt mogućnosti za brendiranje svake predizborne kampanje. Od najmanjih formata, poput letaka, sve do ogromnih bilborda, nalepnica ili plakata – ovo su opcije koje omogućavaju jedan koherentan pristup kampanji, a sa minimalno ulaganja. 

Odaberete boje kampanje, grafički dizajn koji će biti crvena nit koja se provlači kroz svaki od ovih formata i ključne poruke i slike kampanje, zatim kontaktirate pouzdanu štampariju radi izrade, plasirate ove pamflete u javnost i – brendirali ste celu kampanju! Jednostavno je, efektno, a povoljno.

Simpatizeri i članovi stranaka koji mogu da lepe plakate ili dele letke i tako nastupe u ulozi komunikatora poruka, praktično ne iziskuju nikakve troškove, dok su sami štampani formati sve povoljnijih cena. Ovo je naročito važan faktor u balkanskim zemljama, u regionu gde se kampanje vode sa izuzetno niskim ulaganjima u odnosu na ono koliko se u njih ulaže u zapadnim zemljama. 

#2 Plakati i leci su svojevrstan pokazatelj popularnosti kandidata

Da li ste znali da neka istraživanja ponašanja birača govore da je na hiljade onih koji glasaju za onog za koga misle da će pobediti, i to samo zato što misle da će pobediti?

Podržavanje najpopularnijeg kandidata, kome su šanse za uspeh kroz kampanju komunicirane kao skoro sigurne, slično je navijanju za najdominantniji fudbalski klub. I kakve to veze ima sa plakatima i lecima?

Jednostavno je. Koji je bolji način za vizuelno stvaranje iluzije o sigurnoj pobedi, popularnosti i nadmoći određene političke opcije ili kandidata od oblepljenog grada njegovim likom ili porukama kampanje? 

Plakati i leci su moćni vizuelni persuazivni elementi koji pomažu da neodlučni birači donesu odluku za koga će glasati na osnovu toga koji su mu se kandidati učinili kao najpopularniji ili sigurni pobednici na osnovu broja puta koliko su videli njegov lik tokom predizborne groznice. 

#3 Plakati i leci političke kandidate čine konkurentnijim

Zamislite da CocaCola napravi plakate i billborde radi reklamiranja, a da Pepsi to ne učini? Nemoguće, zar ne?

Konkurenti i rivali uvek se oslanjaju na iste kanale komunikacije kako bi imali jednake šanse za predstavljanje, ali i stvorili privid realne konkuentnosti. Isto je i sa političarima. 

Plakati i leci su praktično premisa svake kampanje, jer je i pre početka poznato da će oni biti uključeni u borbu za glasove. Ako jedan kandidat zna da će drugi koristiti ove alate radi reklamiranja, onda će to morati da učini i on.

#4 Politički plakati i kult ličnosti

Sigurno ste i sami primetili vezu između kulta ličnosti nekog političara i broja plakata koji ga prati kroz političku karijeru? Više se ne moramo ni oslanjati na intuiciju i nagađanje da bismo ovo konstatovali kao činjenicu, jer danas možete pronaći naučne radove koji dokazuju da su plakati i izgradnja kulta ličnosti političara duboko povezani. 

Plakati su na našim prostorima postali popularni u vreme socijalizma i bili su zaštitni znakovi svih onih ličnosti koje su obeležile XX vek. Služili su kao broj 1 alat političke propagande i uvek bili propraćeni likom lidera stranke ili pokreta. Tako su se brendirali svi politički vlastodršci koji su važili za miljenike nacije, a kasnije neretko i za najautoritativnije politačare.

Kada svakodnevno gde god krenete ugledate lice političara na plakatu, kako vam se i ne bi posle nekog vremena ta ličnost učinila kao dobro poznata, nekad i vrlo draga? 

#5 Politički leci kao glavno sredstvo opozicionog gerila marketinga

Opozicija u većem delu balkanskih zemalja ima neuporedivo manji pristup medijima od vlasti. Osim toga, opozicija po pravilu raspolaže i sa manje sredstava za politički marketing. Kako onda doći do birača i preneti im ključne poruke kampanje?

Gerila političkim marketingom, između ostalog.

Leci su marketinški alat za koji će se oni koji nemaju pristup medijima odlučiti kao pogodan za komuniciranje tokom izborne kampanje. Iako uglavnom manje efektni od reklama u etabliranim medijima, leci će svakako pomoći da njihove ideje stignu do većeg broja ljudi i tako raskrčiti put za oglašavanje ka biračima. 

Sigurni smo da ćete posle ovih saznanja na potpuno drugačiji način gledati na plakate i bilborde koji vas okružuju. Budite dobro informisan birač – samo tako ćete biti sigurni da ste zaokružili broj na glasačkom listiću koji je zaista skladan vašim ličnim vrednostima i uverenjima. 

Reklame