Foto: Pixabay

Slaviti Novu godinu ili ne? Večito pitanje sa kojim se susrećemo kada nam se približi sezona praznika i tekuća godina privede kraju. 

Iako se često trudimo da troškove svedemo na minimum, naročito poslednjih godina – novogodišnja proslava se uvek “provuče”, i uvek se tog famoznog 31. decembra zaputimo ka krcatom trgu ili omiljenom restoranu.

Foto: Pixabay

Zašto je slaviti Novu godinu apsolutno preporučljivo, saznaćete u tekstu koji smo pripremili za vas i za koji se nadamo da će vas u samo jednom minutu čitanja ubediti da ga poslušate!

1. Prilika da obradujete nekoga poklonom

Novogodišnja proslava je jedna od najidealnijih prilika da svoje namilije, porodicu i prijatelje obradujete raskošnim poklonom

Darivanje za Novu godinu je i jedna od omiljenih aktivnosti svih nas, jer su tokom praznka aktuelna brojna sniženja, a bojama, dezenom i detaljima na haljinama, pidžamama, džemperima i drugim aksesoarima niko ne može odoleti tokom zime.

Takođe, novogodišnji poklon nosi posebnu vrednost sa sobom jer označava “prvi” poklon u novoj godini, otvara sezonu darivanja i mami osmeh na lice, kako darodavcu tako i primaocu poklona. 

Slavlje ulaska u novo razdoblje staro je gotovo koliko i sam čovek. Ravnajući se prema zvezdama, bez čuda moderne tehnike, stari su narodi obeležavali prelaz u novo razdoblje darujući se međusobno sitnicama.

2. Prilika da uživamo u prazničnoj atmosferi i duhu

Praznični duh se može osetiti već mesec ili dva pre same Nove godine jer se čitavim gradom stvara atmosfera praznika, Nove godine i Božića. Ukrašavaju se ulice i objekti, noću se pale sijalice da najave dolazak praznika, a onda se i u sve nas polako useljava duh i čarolija zimskih odmora!

Makoliko teška bila ekonomska ili emotivna situacija, praznični duh ima tu nesvakidašnju moć i mogućnost da nam izmami osmeh, udahne nadu u bolje sutra i da snagu da se izborimo sa svim nevoljama jer – praznike obično provodimo u krugu porodice, uz jelku i mnoštvo ukrasa i poklona!

3. Prilika da napravimo planove za celu godinu

Iako su “New years resolutions” poslednjih godina na lošem glasu – nije zgoreg imati napismeno i pred sobom spisak razloga zašto želite da budete bolji, na šta da se fokusirate, čemu da pridajete manje pažnje i u znaku čega biste voleli da bude naredna godina.

Bilo da se radi o planovima o mršavljenju, pronalasku posla, završavanja fakulteta, usvajanju ljubimca ili ostvarivanja u ulozi roditelja – Nova godina je prilika da započnemo novi list, sveži i puni elana.

Kako da ostanemo dosledni?

Upravo je nedoslednost i brzo odustajanje od planova glavni krivac za to što su nogovodišnje odluke neuspešne, što ih se ne držimo, kršimo ih ili zaboravljamo. 

Zato, ne morate na svoj spisak stavljati velike, kardinalne odluke i držite se jednostavnijih i lako ostvarljivih stvari – idite korak po korak ka krajnjem cilju!

4. Prilika da se osećamo kao kraljevi i kraljice

Zanosne haljine, atraktivan veš i mirišljave košulje – novogodišnje toalete su poseban vid odevanja koji zahteva mnogo posvećenosti i pažljivo biranih detalja. 

Stoga, jedna ovako pažljivo sklapana toaleta nikako ne može biti promašaj i svetlucavoj novogodišnjoj noći. Tako sređeni, mirišljavi i zadovoljni svojim izgledom, osećamo se kao pravi prinčevi, princeze ili kraljevi, spremni da pokorimo sve pred nama i pokažemo koliko smo zapravo snažni i moćni! 

Danas Novu godinu slavimo svi i popularna je svuda u svetu. Ona prvo stiže na Linijska ostrva, dok ljudi na Samoi i još nekim pacifičkim ostrvima poslednji slave novo razdoblje.

Lepo je prepustiti se prazničnoj euforiji i proslaviti sve zimske praznike, bilo u krugu porodice ili sa prijateljima. Nova godina jeste i novi početak, ali i prilika da se svi družimo i radujemo prijateljstvu i ljubavi!