Foto: https://pixabay.com/photos/hoverboard-e-board-bikes-trip-nike-2003088/
Reklame

Razvijanje dinamičke ravnoteže kod dece od izuzetne je važnosti za njihov celokupan razvoj. Ravnoteža počinje da se razvija kada deca prvi put uče da hodaju a potom kroz razne druge aktivnosti kako mališani odrastaju..

Ne samo da razvijanje ravnoteže utiče na jačanje mišića već ono pridonosi poboljšanju celokupnog zdravlja, stabilnosti, ali i jača mozak. Aktivnosti koje uključuju razvijanje ravnoteže u najranijem uzrastu odnose se na hvatanje, okretanje, trčanje, hodanje, savijanje, a ukoliko vaši mališani izbegavaju ove aktivnosti, pokazuju bojažljivost ili nesigurnost, ono može biti znak da vaši mališani imaju slabije razvijenu ravnotežu.

Na koji još način možete podstaći razvoj ravnoteže kod dece?

Sigurno ste do sada čuli za hoverboard koji je postao globalni hit ali i omiljena igračka kod mališana. U pitanju je samobalansirajući skuter koji se sastoji od dva točka a čiji je cilj upravo uspostavljanje pravilne ravnoteže kako bi se mogao koristiti.

S obzirom da je u pitanju nova vrsta tehhnologije i da još uvek većina ljudi nema dovoljno inormacije o ovoj igrački za vožnju, u nastavku teksta govorićemo o tome kako je hoverboard postao omiljeni kod dece i zašto ga deca toliko obožavaju!

Šta je hoverboard ili samobalansirajući skuter?

Kada koristimo termin samobalansirajući skuter zapravo mislimo na hoverboard koji se sastoji od dva motorizovana točka koji su povezani na postolje, a na koje vozač stavlja svoja stopala. 

Hoverboard funkcioniše tako što se vozač naginje napred nazad čime se ujedno i kontroliše brzina kretanja. Hoverboard zahteva izuzetnu ravnotežu što znači da će vam trebati neko vreme dok ne naučite kako ovo vozilo funkcioniše i koji položaj je najpogodniji.

Za one koji su tek početnici, važno je znati da je tokom vožnje potrebno koristiti samo stopala, a ne celo telo. Da bi se uspostavila što bolja ravnoteža stopala je potrebno držati bliže točkovima, a ne na sredini. 

Kada je reč o hoverboardu, mnogi roditelji su sumnjičavi baš iz razloga što zahteva izuzetnu preciznost i ravnotežu. Međutim, ubrzo ćete shvatiti da je deci mnogo lakše da savladaju neke nove stvari u odnosu na odrasle. 

Ukoliko razmišljate o kupovini ove zabavne igračke za mališane, znajte da ćete naići na odlične cene za hoverboard, bilo da kupujete putem interneta ili u klasičnim prodavnicama tehnologije. Osim toga, ukoliko imate poteškoća da vaše mališane odvojite od kompjutera i igrica, evo sjajnog predloga kako da to i učinite.

Kome je namenjen hoverboard? – odrasli ili deca?

Suštinski, hoverboard je namenjen svima ali je on posebno popularan među mlađom populacijom budući da zbog svog dizajna pruža izuzetnu zabavu dečici

Hoverboard posebno je interesantan deci jer u sebi sadrže svetleće točkove, a ujedno pruža i mogućnost spajanja sa mobilnim telefonom te je moguće pustiti i muziku pomoću Bluetooth zvučnika koji je ugrađen u hoverboard.

Maksimalna kilaža koju hoverboard može da podnese je 120 kg, što znači da ih bez problema mogu koristiti u odrasli pa čak i kao prevozno sredstvo za obavljanje raznoraznih svakodnevnih obaveza.

Postoje različiti modeli hoverboard-a koji se uglavnom razlikuju prema snazi motora, ali brzina je kod svih uglavnom ista, optimalno do 10-15km na čas.

Kako funkcioniše hoverboard? – baterija i održavanje

Hoverboard radi na baterije, što znači da ga je posle određenog perioda neophodno napuniti. Iako većina hoverboarda ima bateriju sa maksimalnim dometom do 20km, važno je napomenuti da kapacitet same baterija zavisi od brzine kojom vozite. 

Na većini modela možete kontrolisati brzinu, odnosno postoji opcija za limit brzine koja vam omogućava da smanjite ili povećavate brzinu u zavisnosti od potrebe.

Naravno kao i kod svih uređaja, što više čuvate bateriju ona će vam duže i trajati stoga vodite računa i držite se svih saveta koja stoje u uputstvu.

Baterija se obično puni 2-3 sata nakon čega je hoverboard spreman za ponovno korišćenje!

Što se tiče održavanja, preporuka je da hoverboard vozite samo po ravnim površinama, odnosno da izbegavate neravne površine kako ne bi naštetili samim točkovima. Takođe, s obzirom da hoverboard funkcioniše na bateriju, važno je  izbegavati dodir sa vodom, odosno izbegavanje vožnje po kiši, snegu i slično.

Šta ako se javi neka greška ili pokvari?

Vremenom će se sigurno izgubiti njegova preciznost, ali to ne treba da vas brine. U pitanju je normalna pojava buduću da su senzori kod ovakvog samobalansirajućeg skutera izuzetno osetljivi. 

Ono što je tad potrebno uraditi naziva se kalibracija. Kalibracija se odnosi na poravnanje, odnosno ukoliko se desi da platforma nije u potpunosti ravna ili jedna strana ide bolje od druge.

Popravku možete vrlo lako sami uraditi – najpre postavite hoverboard na ravnu površinu i poravnajte obe strane. 

Zatim uključite dugme za kalibraciju koje postoji na njemu i držite 5 sekundi sve dok se sva sveta ne popale. Poravnajte obe strane da budu potpuno vodoravne ,a zatim odložite hoverboard sa strane sve dok se ne isključi. 

Ukoliko proces kalibracije ne uspe iz prvog puta, možete ga opet ponoviti.

Na kraju, iz teksta zaključujemo da je ovo prevozno sredstvo interesantno kako mladima, tako i odraslima. Moderna tehnologija, sloboda kretanja kao i doza adrenalina čine ga jednim od najpoželjnijih sredstava za prevoz kod svih uzrasta!