Foto: Zajecar.info

Javno komunalno preduzeće „Zaječarparking“ upravlja sa približno 800 parking mesta, ne računajući sezonska parkng mesta koja se nalaze na Popovoj plaži, odnosno u delu ulice 7.  septembra. Vozačima su još na raspolaganju i garaža na pijaci, privatni parking u centru grada, kao i parking kod „Kapitol parka“.

 

Vozačima u Zaječaru na raspolaganju je 800 parking mesta kojima upravlja Javno komulano preudzeće „Zaječarparking“. Vozači svoje četvorotočkaše mogu parkrati i u garaži na zelenoj pijaci, kao i na privatnom parkingu u centru grada. U sezoni na raspolaganju su i tzv. sezonska parking mesta koja se nalaze na Popovoj plaži, kao i u delu ulice 7. septembra.

Broj raspoloživih parking mesta svakako je daleko manji od broja vozila koja učestvuju u saobraćaju, pa su vozači često u prilici da parking traže u nekoj od ulica u kojima nema obeleženih parking mesta, ili da se na kraće ili duže vreme zaustavljaju tamo gde parkiranje i zaustavljanje nije dozvoljeno.

Foto: Glas Zaječara

Istini za volju, nemali broj vozača opredeljuje se za ovaj način parkiranja kako bi izbegli plaćanje naknade za korišćenje parkinga, koja po satu iznosi 35, odnosno 45 dinara po započetom satu, zavisno od zone u kojoj se vozilo parkira.

Cena parking karte za celodnevno parkiranje u prvoj zoni iznosi 220 dinara, dok vozači u drugoj zoni za celodnevnu parking kartu moraju da izdvoje 100 dinara.

Stanovnici zone ostvaruju pravo na povlašćenu mesečnu parking kartu, a naknada za korišćenje mesečne parking karte iznosi 465 dinara. Pravo na povlašćene parking karte i ostvaruju i preduzetnici i pravna lica, koji za povlašćenu kartu u prvoj zoni plaćaju 2900, odnosno 2200 dinara u drugoj zoni.

Povlašćena karta, međutim, ne garantuje da ćete imati na raspolaganju parking mesto u svakom trenutku, već da možete parkirati u zoni u kojoj imate prebivalište po povlašćenoj ceni – ali, samo ukoliko ima mesta! Ukoliko mesta nema, bićete prinuđeni da parking potražite van svoje zone.

foto: Glas Zaječara

Cena pretplatnih karata za fizička lica kreće se od 1000 do 2700 dinara, dok pravna lica i preduzetnici za istu uslugu moraju izdvojiti 2800 do 3500 dinara.

Sigurno parking mesto, koje će vam biti na raspolaganju u bilo kom trenutku,  moguće je samo uz rezervaciju parking mesta koja za fizička lica iznosi 4000, odnosno 5000 dinara mesečno – zavisno od toga u kojoj zoni rezervišete parking mesto. Za istu uslugu pravna lica i preduzetnici moraju izdvojiti 5000-6900 dinara.

Mnoge stambene zgrade nemaju na raspolaganju uređene parking prostor, što stanare dovodi u veliku neprijatnost, jer iako su voljni da plate povlašćenu kartu, na raspolaganju nemaju parking mesto gde bi mogli da parkiraju svoj automobil.

U velikom problemu su i stanari koji u svojim dvorištima nemaju mesta za svoje četvorotočkaše pa su prinuđeni da vozila parkiraju na kolovozu.

Konačnim puštanjem u rad parkinga na zelenoj pijaci, kao i uređenjem parking prostora kod „Kapitol parka“ problem nije konačno rešen, ali u izvesnoj meri jeste umanjen, barem za one stanovnike u čijoj neposrednoj blizini se ovi parking prostori nalaze.

Ipak, više je nego očigledno da su Zaječarcima i onima koji u Zaječaru borave potrebne dodatne, moderne garaže koje imaju kapacitet da prime više desetina vozila, čime bi se dodatno rasteretile sporedne ulice koje se nalaze u neposrednoj blizini centra grada, a koje su često gotovo potpuno zagušene parkiranim vozilima.

Reklame