Tokom mirnog prepodneva na Dan državnosti, strasti korisnika društvenih mreža uzburkao je napad na Zaječarca Marka Paunovića, inače bivšeg direktora JKP “Vodovod”, kome je jedan od aktivista SNS-a obraćajući se nekome preko telefona, nakon što ga je ovaj pitao šta traže u njegovoj ulici i odakle im izvodi iz biračkog spiska koje koriste obilazeći građane, rekao “Miljane, hoćeš ti da dođeš ili da ga mi rešimo?” Može se samo pretpostaviti o kome je reč.

Ono što oko kamere telefona nije zabeležilo, ali jeste policijska beleška, jesu automobili ljudi bliskih gradskoj vlasti u Zaječaru koji su Marka prvo okružili, a potom mu i pretili da će loše proći ako bude nastavio da pravi probleme.

Interesantno je to da je jedan od dvojice koji je Marku prišao i kazao da ne pravi probleme, je čovek koji je verbalno napao novinara portala Glas Zaječara, Miljka Stojanovića, u Vratarnici, samo par dana pre izbora 21. juna prošle godine.

Dakle, ukoliko niste pristalica SNS-a, ukoliko ukazujete na kršenje zakona, ili im kojim čudom politički oponirate, “oni će da vas reše”.

Da nije prvi put da se Srpska napredna stranka koristi rečnikom pretnji, zastrašivanja, pa i fizičkim napadima na građane i političke neistomišljenike, dovoljno govori i istorijat njihovih ranijih predizbornih aktivnosti u našem gradu.

Može se čuti da je prvi kontigent stranačkih aktivista SNS-a već pristigao u Zaječar, i da su smešteni u Gamzigradskoj banji. Činjenica da su ovde stigli čitavih mesec i po dana pre termina za kada su zakazani lokalni izbori, sasvim izvesno ukazuje da rejting naprednjaka u Zaječaru nije ni približan onoj podršci koju rukovodstvo stranke iz Beograda očekuje, barem kada se imaju u vidu njihovi rezultati u drugim sredinama u Srbiji.

Dobro plaćeni funkcioneri, direktori javnih preduzeća i ustanova, stranački botovi zaposleni po osnovu ugovora na određeno, kao i članovi njihovih porodica, te svi oni koji imaju, ili se pak potencijalno nadaju nekoj koristi od SNS-a, ipak su manjina u poređenju sa ogromnom većinom Zaječaraca koja bi po svoj prilici da im što pre vidi leđa.

Nikada naprednjacima nije bilo lako u Zaječaru

Na lokalnim izborima 2013. godine pobedili su “na mišiće”, uz obilatu pomoć stranačke mašinerije iz Beograda, dobro podmazane razrađenom šemom kupovine glasova, “bugarskih vozova”, raspodelom paketa sa prehrambenim proizvodima, pritiscima, ucenama, a  neretko i fizičkim razračunavanjem sa političkim neistomišljenicima.

Treba se samo setiti kako su stranačkog aktivistu DSS-a, Dragomira Ninića, nakon što se u kasnim večernjim satima vraćao sa posla, oborili sa bicikle i “počastili” pesnicama u predelu glave, nanevši mu pritom teške telesne povrede.

Foto: Screenshot RTS

Ništa bolje nisu prošli ni aktivisti tadašnjeg URS-a, sa kojima su pristalice SNS-a iz Zemuna “razmenile argumente” gvozdenim štanglama, motkama i pajserima.

Dobro nije bilo ni na biračkom mestu u Velikoj Jasikovi tokom samog izbornog dana.

Koliko je vlast SNS-a donela dobra Zaječarcima, najbolje govori činjenica da su već 2017. godine, uz sav gore pobrojani arsenal predizborne prisile, izgubili izbore, te u zbiru osvojenih mandata sa SPS-om nisu mogli da formiraju većinu u lokalnoj skupštini.

Kako su tada stranački aktivisti vršljali gradom automobilima u državnoj svojini kojima su prethodno skinuli tablice, na očigled policije i u samoj blizini policijske stanice, ostalo je zabeležno na kamerama i fotografijama novinara.

Redakcija portala „Glas Zaječara“ dostavila je, po nalogu tadašnjeg ministra Stefanovića fotografije i video snimke kojima raspolaže iz 2017. godine kada su pojedini novinari bili onemogućeni da rade svoj posao. Novinar Miljko Stojanović je 11. oktobra 2019. godine podneo krivičnu prijavu protiv N.N. lica, ali do danas, iako su svi svedoci saslušani, i svi dokazi predati, odgovora iz tužilaštva još uvek nema.

Da SNS ipak ostane i opstane na vlasti, pobrinuo se niko drugi do pobednik tih izbora, koji je potom, protivno izbornoj volji birača, “preleteo” u njihov tabor. Malo ko je verovao da će ova sadašnja garnitura novopečenih naprednjaka uspeti u tome da  bude gora od prethodne, oličene u Saši Mirkoviću. Sa ove vremenske distance, mora se priznati, deluju proročanske reči samog Boška Ničića, koji je na jednom od opozicionih skupova izjavio “da Vučić na vlast može da dovede samo još goreg”. Proročanstvo se ispunilo, na vlasti je autor ove izjave, a situacija u gradu na Timoku je objektivno mnogo gora nego pre 4 godine.

Nasilje naprednjaka imali smo i tokom protesta pod nazivom “1 od 5 miliona”, koji su i nastali nakon što su stranački huligani u Kragujevcu, gvozdenim štanglama nasrnuli na Borka Stefanovića, predsednika Levice Srbije.

Tada je početkom februara, u samom centru grada, fizički napadnut naš sugrađanin Vladimir Petković Zigi. Napadač je završio sa prekršajnom kaznom, a od gradske vlasti je kao nagradu dobio zaposlenje u jednom od javnih preduzeća.

18. juna, par dana pre izbora, novinar portala „Glas Zaječara“, Miljko Stojanović, verbalno je napadnut i sprečen da prisustvuje predizbornom skupu Srpske napredne stranke u Vratarnici. Lica koja su ga sprečila da uđe kazala su da je „SNS rekao da nema ulaska“. 

Hoće li Zaječar i pred ove izbori postati prava ratna zona u kojoj, umesto demokratske atmosfere i slobodnih izbora, dominiraju krvave košulje i slomljene glave, zavisi pre svega od onih koji su do sada nasilju bili skloni, a to je upravo Srpska napredna stranka.

Možda je došao pravi trenutak da se Zaječarci dostojanstveno i bez straha, kako to priliči slobodnim ljudima, nasilnika reše potezom olovke na glasačkom listiću. U suprotnom, oni će nastaviti da nas “rešavaju” na ulicama, radnim mestima, a možda jednog dana i u domovima u kojima živimo.

Autori: Predrag Stanković i Miljko Stojanović

Reklame